Немачки посланик: Ситуација са Наваљним разлог за кварење односа Москве Берлина

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРадници на изградњи гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Радници на изградњи гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан Комитета за међународне послове Бундестага и посланик странке Алтернатива за Немачку Валдемар Герт не искључује могућност да би ситуација са руским опозиционаром и блогером Алексејем Наваљним могла да се искористи за подривање односа Москве и Берлина.

Према његовим речима Хришћанско-демократска унија (ЦДУ) већ је изразила спремност да затвори руски пројекат.

„Кажу, морамо казнити Русију, морамо јој дати до знања да то нећемо трпети“, рекао је он.

ЦДУ врло послушно испуњава тумачења свог господара, Сједињених Америчких Држава, рекао је Герт у изјави за портал „360“.

Герт је, такође, навео да се ЦДУ залаже за доношење одлуке која нарушава интересе Немачке и додао да ове расправе у Бундестагу показују колико је земља удаљена од суверенитета.

Истовремено се друге странке, на пример, Социјалдемократска партија Немачке, придржавају различитих ставова.

„Левичари су рекли да прво морамо сачекати закључке истраге, а затим донети неке одлуке“, објаснио је политичар.

Пројекат „Северни ток 2“ предвиђа изградњу два крака гасовода капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обале Русије, преко Балтичког мора до Немачке. Против овог пројекта су Сједињене Америчке Државе које промовишу свој течни природни гас у Европску унију, као и Украјина и неке друге европске земље.  

Немачки политичари с времена на време позивају на обустављање изградње или чак затварање „Северног тока 2“. Руске власти су више пута наглашавале да је гасовод комерцијални пројекат и да се спроводи у интересу енергетске безбедности читавог европског континента.

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску саопштили су да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

Међутим, руски блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге. Касније су немачки лекари из клинике „Шарите“, у коју је смештен Наваљни, саопштили да резултати њихових анализа указују на то да је Наваљни отрован супстанцом из групе холинестераза.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Наваљни је 7. септембра изведен из коме и скинут са респиратора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала