Руски научници направили јединствени изолациони бокс за пацијенте са опасним инфекцијама

© Sputnik / Dmitriy ShorkovИзолациони бокс за пацијенте оболеле од заразних болести
Изолациони бокс за пацијенте оболеле од заразних болести - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
На Међународном војно-техничком форуму „Армија 2020“ у Русији представљен је изолациони бокс за особе које болују од тешких заразних болести или оне за које се сумња да могу бити заражене. Бокс се веома брзо монтира и омогућава да се спроведу испитивања без ширења потенцијалне заразе по болници.

Влада Русије је прошле године далa задатак корпорацијама и научно-истраживачким организацијама војно-индустријског комплекса да развију нове производе који ће бити веома савремени и високотехнолошки. Пандемија вируса корона додатно је присилила руске научнике да „укључе мозак“. Једа од нових производа, који је представљен на војно-техничком форуму „Армија-2020“, а који је намењен у цивилне сврхе, је изолациони бокс. За његову израду су задужени научници са Московског научно-истраживачког института за комуникационе системе и управљање.

„Представљамо изолациони бокс, који је намењен за пацијенте са опасним инфекцијама или за оне за које се сумња да су заражени таквим болестима. Бокс се састоји из два модула – први има два места, а у другоме се врши дезинфекција. У модулу се налази филтер-вентилациона јединица, која унутар бокса ствара нижи притисак. То је довољно да ни једна бактерија или вирус 1. и 2. групе патогености (најстрашнији) не могу да преживе“, рекла је менаџерка сектора за цивилне пројекте Института Анастасија Николајева.

Потпуна изолација

Према речима Николајеве, филтери су савремени, руске производње, направљени на основу НЕРА технологије (технологија којом се најефикасније задржавају честице из ваздуха) класе Н-14. На овај начин се омогућава прочишћавање од 99,97 до 99,99 процената. Коришћени филтери се лако чисте хидроген-пероксидом и спремни су за поновну употребу. У боксу се ваздух потпуно мења најмање 20 пута за један сат.

Човек са маском пролази поред берзанског дисплеја испред банке у Хонгконгу - Sputnik Србија
Корона се се опет јавља код опорављених пацијената

Специјални модул за обраду такође има уређај за дезинфекцију – оквир са пет млазница. Дезинфекциони раствор се примењује на пет, 10 и 15 секунди. Поред тога ту се налазе и два резервоара од 100 литара за отпадни и чист раствор и пумпа. Чим слој отпадног раствора буде већи од два милиметра почиње испумпавање. На овај начин се поставља и друга баријера за потенцијални продор заразе споља.

 „У случају да има мало места у болници, овај бокс је практичан и брзо се монтира, потребно је само 15 минута. У бокс могу да се сместе и пацијенти на које се сумња да имају инфекцију, да се спроводу испитивања, ураде тестови, а да се притом зараза не шири по болници. Не постоји ограничен временски период за боравак пацијента у боксу“, изјавила је Николајева.

Бокс-изолатор је снабдевен свим средствима за личну хигијену, укључујући био-тоалет. Не може се монтирати на отвореном простору, само унутар болнице или објекта који има улогу болнице – хангар, изложбени простор, затворени спортски објекти и слично. 

Научници су разрадили и пројекат бокса који би могао да се смести на отвореном. Он је предвиђен за највише 12 пацијената.

Тренутно се ради на сертификацији пројекта. Произвођачи се надају да ће производ највише пажње привући медицинским радницима који се баве заразним болестима односно „епидемиолошким катастрофама“, као што је вирус корона, али и од раније познатим инфекцијама – грипом, колером, кугом, тифусом, маларијом и туберкулозом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала