Зашто су руске технологије за прављење вакцине успешне

© Фото : РФПИ и Центр имени Гамалеи / Уђи у базу фотографијаЛаборант Научно-истраживачког центра "Гамалеја" испитује вакцину против вируса корона
Лаборант Научно-истраживачког центра Гамалеја испитује вакцину против вируса корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Кирил Димитров, шеф Руског фонда за директне инвестиције осврнуо се на потешкоће са којима се суочила компанија „АстраЗенек“ приликом испитивање вакцине против вируса корона и навео како их је руска вакцина „Спутњик V“ избегла. 

Изјаву преносимо у целости:

Драго нам је што је компанија „АстраЗенек“ која ради на испитивању вакцине против вируса корона наставила даље.

Руска вакцина против ковида 19 - Sputnik Србија
Руска вакцина ствара 100 одсто имунитет на корону

У исто време, обустављање испитивања је јасно показало погрешан приступ, јер се многе државе ослањају искључиво на нове и нетестиране платформе приликом прављења вакцине за масовну употребу, укључујући употребу вектора из аденовируса код мајмуна или технологије мРНК. Више пута смо разговарали о потенцијалним ризицима ове нове технологије, и упоређивали те ризике са вакцином „Спутник V“, која се заснива на добро изученој платформи са вектором хуманих аденовируса, а која је доказана као сигурна и ефикасна.

У исто време у САД и западној Европи, доказана и сигурна платформа хуманих аденовирусних вектора чини само 15 одсто.

Ова ситуација доводи у питање захтев појединих фармацеутских компанија за потпуну надокнаду од било каквог ризика од држава које купују њихову вакцину. Русија неће следити такав приступ јер је показала сигурност и ефикасност своје људске аденовирусне векторске платформе, укључујући своју вакцину „Спутник V“.

Подсетимо, данас је фармацеутска компанија „АстраЗенек“ саопштила да наставља клиничка тестирања вакцине против короне, након што их је обуставила због болести једног од волонтера.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала