Амфилохије: Краљ Александар је обновио срушену цркву на Ловћену, коју су касније срушили брозоморци

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаМитрополит црногорско приморски Амфилохије Радовић
Митрополит црногорско приморски Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је краљ Александар Карађорђевић прва жртва нацифашизма, те да није рушио храмове по Црној Гори и друге подизао себи, већ их обнављао.

Он је то рекао током литургије у цркви Рождества Пресвете Богородице и Светог Александра Невског на Светом Стефану.

„И овај овдје је обнављао и обнављао је цркву на Ловћену. То треба да запамте и данашњи Црногорци који га нападају да је он те храмове наводно правио себи. Није себи, него своме претку Петру Другом Ловћенском Тајновидцу обновио је цркву коју су срушили Аустријанци. Обновио је онаква каква је била, а срушили су је поново брозоморци, насљедници Лењина и Стаљина. Али, хвала Богу, ево пролази и њихово вријеме. Свака сила до времена, а Божија је свевремена. Ничија није до зоре горјела“, рекао је митрополит Амфилохије.

© Sputnik / Рајко МартиновићТабла испред манастира Савина у Херцег новом посвећена обиласку Краља Александра овом месту
Амфилохије: Краљ Александар је обновио срушену цркву на Ловћену, коју су касније срушили брозоморци - Sputnik Србија
Табла испред манастира Савина у Херцег новом посвећена обиласку Краља Александра овом месту
Митрополит је истакао да постоје документи који доказују да је краљ Александар од манастира Прасквица купио земљу на Светом Стефану на којој се налази црква.

„Он је ту долазио да љетује са својом краљевском породицом. То је његово и пред Богом и пред људима, и његовог потомства. Нажалост, насљедници бољшевика су то отели и опљачкали. То пљачкашко дјело наставља се и данас“, казао је Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић - Sputnik Србија
Амфилохије: Обновићемо цркву на Ловћену

Објаснио је и да је Свети Александар Невски једна од најзначајнијих личности словенских народа, првенствено руског народа.

„И није чудно што су краљ Александар Карађорђевић и краљица Марија овај храм посветили Светом Александру Невском“, рекао је Владика Амфилохије и подсјетио на мучеништво ове светиње.

Владика Амфилохије је рекао да је, као што је након Христовог страдања и распећа дошло до Његовог васкрсења, васкрсао и храм Пресвете Богородице и Светог Александра Невског на Светом Стефану.

„Дао је Бог и вратио разум људима да у наше вријеме овај храм буде обновљен и да данас, са посебном радошћу овдје служимо са двојицом Епископа наше Кијевске Руси, Владиком Луком и Владиком Диодором, који су нам донијели благослов Светог Александра Невског“, казао је митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је на крају богослужења рекао да је прослављање Светог Александра Невског на ово мјесто донио ученик Светог цара Николаја Другог краљ Александар Карађорђевић, који је примио десетине хиљада протјераних Руса од стране бољшевика, међу којима преко 30 епископа на челу са Митрополитом Антионијем.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала