Необјашњиво понашање китова убица: Нападају бродове у Шпанији и Португалији /видео/

© AFP 2023 / Marcel MochetКитови убице
Китови убице - Sputnik Србија
Пратите нас
Научници су изненађени након неколико инцидената у којима су се китови убице залетали у једрилице дуж шпанске и португалске обале.

У последња два месеца морепловци су више пута упутили позиве за помоћ након сусрета с китовима убицама. Два су брода тако остала без делова кормила, најмање један члан посаде је повређен, а неколико је бродова претрпело и знатну штету, пише „Гардијан“.

Последњи такав инцидент догодио се у петак послеподне на северној обали Шпаније. Кит убица се у крму брода залетео најмање 15 пута, испричао је Пит Грин, „Halycon Yachts“. Брод је морао бити одвучен у луку, где ће се обавити процена штете.

Отприлике у исто време су се појавила и упозорења на орке нешто јужније, у месту Виго. Брод који је пловио под француском заставом јавио се обалској стражи и пријавио да их напада кит убица.

Код рта Трафалгар посада једног брода пријавила је да су окружени с чак девет китова убица, који су се забијали у брод сат и по. Притом су брод окренули за чак 180 степени, онемогућили рад мотора и уништили кормило.

Раније исте вечери је Ник Гилис на својој моторној једрилици чуо страшан удар, попут оног чекићем. Видео је како се кормило окретало невероватном снагом и онемогућило му управљање, а његово се 10 метара дуго пловило окретало за 180 степени. Осетио је како се брод подиже, а орке су га гурале 15 минута.

Ради се о високо-интелигентним сисарима. Истраживачи који проучавају малобројну популацију у Гибралтарском теснацу кажу да су то знатижељне животиње за које је нормално да прате брод, чак и да комуницирају с њиме, али никад овако насилно, преноси „Јутарњи лист“.

Шпанске поморске власти упозориле су пловила да се држе подаље од китова, али извештаји морнара око теснаца током јула и августа указују на то да би тако нешто могло бити тешко. Понашање ових животиња је изненадило и научнике. Они још не разумеју шта се то догађа, али кажу да би такво понашање могло утицати на велики стрес међу том угроженом популацијом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала