Сва „чуда“ московске „креативне недеље“ /фото/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМосковска креативна недеља
Московска креативна недеља - Sputnik Србија
Пратите нас
„Креативне индустрије су покретачи развоја и чине основу економског раста водећих светских престоница, помажући у стварању угодног урбаног окружења и животног стила за милионе људи. У том погледу, Москва има чиме да се поноси, рекао је градоначелник Москве Сергеј Собјањин, отварајући „Руску креативну недељу“, која се први пут организује у Москви.

„Руска креативна недеља“ је раније одржана у различитим руским регионима, а од 11. до 13. септембра одржава се и у главном граду Русије, за који Собјањин каже да  је „један од најбољих на свету за реализацију креативних пројеката“. Место догађаја је Парк Горки, у центру Москве, где су постављени разнобојни павиљони, у којима је обухваћено 14 области: уметност, музика, мода, дизајн, архитектура и урбанизам, кинематографија, телевизија, нови медији, издаваштво и новинарство, маркетинг, компјутерска графика, развој компјутерских игрица, ИТ, итд. Према међународним стандардима, ове сфере су укључене у концепт „креативне индустрије“ - сектор привреде повезан са интелектуалним и креативним активностима. Све индустрије биће представљене у забавним, образовним и пословним блоковима.

На манифестацији учествује и Јован Јеловац, оснивач и директор Београдске недеље дизајна, који је истакао значај креативности за развој не само економије, већ и друштва уопште.

У павиљону „Произведено у Москви“, представници града деле своја искуства и иновативна решења са колегама из других региона земље. Ту је, рецимо, представљена иновативна банкарска картица у облику накита, односно прстена.

Прстен којим се плаћа рачун

Руска компанија је прва у свету створили технологију електронског плаћања прстеном, тако да власник не мора да носи са собом банковску картицу било да иде у продавницу, на банкомат да подигне новац или у банку.

„Пај ринг“ прстен је отпоран на влагу, производи се у различитим величинама, а може се по специјалној поруџбини правити и од племенитих метала. Цена основног модела прстена износи 4.500 рубаља, односно око 50 евра.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМесто догађаја је Парк Горки у центру Москве.
Сва „чуда“ московске „креативне недеље“ /фото/ - Sputnik Србија
Место догађаја је Парк Горки у центру Москве.

Поред тога, прстен садржи податке о власнику – контактне, медицинске, социјалне информације, као и податке о плаћањима.

Такође, „Пај ринг“ се може програмирати да функционише као електронски кључ за електронске браве, којима је потребно пружити додатни ниво заштите идентификовањем особе која их отвара.

На штанду „Произведено у Москви“ представљени су и елементи несвакидашњег московског „Хело парка“, који обједињује дечје игре са живописним интерактивним видео пројекцијама и иновативним технологијама.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићУ разнобојним павиљонима је обухваћено 14 области: уметност, музика, мода, дизајн, архитектура и урбанизам, кинематографија, телевизија, нови медији, издаваштво и новинарство, маркетинг, компјутерска графика, развој компјутерских игрица, ИТ итд.
Сва „чуда“ московске „креативне недеље“ /фото/ - Sputnik Србија
У разнобојним павиљонима је обухваћено 14 области: уметност, музика, мода, дизајн, архитектура и урбанизам, кинематографија, телевизија, нови медији, издаваштво и новинарство, маркетинг, компјутерска графика, развој компјутерских игрица, ИТ итд.

На пример, у интерактивној игри „Оживљени цртежи“ дете и сваки други учесник може да нацрта свог јунака или било какав цртеж, а након што га скенира на посебном апарату та слика ће „оживети“ на великом монитору. Нацртани јунак са папира ће се кретати, па све изгледа као у анимираном филму.

Подједнако је интересантна и џиновска дигитална „Кураж-оловка“, којом се боје слике на специјалном интерактивном зиду, односно екрану. За то се користе оловке од једног и по метра, а слике само једним додиром мењају боју.

Девет зграда – девет звезда

 На „Руској креативној недељи“ представљен је и пројекат Групe „Родина“ – „Russian Design District“. Реч је о изградњи новог резиденцијалног комплекса у Новој Москви, на петнаестак километара од руске престонице, који обједињује јединствени екосистем са стамбеним, спортским, културним и образовним здањима.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићУ павиљону „Произведено у Москви“, представници града деле своја искуства и иновативна решења са колегама из других региона земље.
Сва „чуда“ московске „креативне недеље“ /фото/ - Sputnik Србија
У павиљону „Произведено у Москви“, представници града деле своја искуства и иновативна решења са колегама из других региона земље.

Реч је о девет стамбених зграда чија је изградња већ почела. Сваку зграду је урадио архитекта у сарадњи са неком од руских звезда из области културе, дизајна и спорта. У оквиру комплекса биће изграђено обданиште, школа, центар за ритмичку гимнастику и још много тога.

„Russian Design District“ налази се на обалама реке Десне, окружен је уређеним парком и шумом површине девет хектара, и има сву потребну спортску и дечју инфраструктуру - терене за фудбал, одбојку и хокеј, справе за уличне тренинге, стазе за трчање и простор за рекреацију и шетњу.

Три дана – 500 догађаја

За три дана трајања ове манифестације биће одржано више од 500 догађаја: пословни форуми, изложбе, предавања, радионице итд, на којима учествују водећи представници креативних индустрија и који ће поделити своја искуства и разговарати о актуелним питањима.

Сергеј Киријенко, заменик шефа администрације председника Русије, изразио је наду да ће „Руска креативна недеља“, која се први пут одржава у Москви, постати традиционална и истовремено је истакао да „креативне индустрије дају значајан допринос развоју конкурентности Русије“.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНедеља креативних индустрија одржава се у једном од најкреативнијих градова на свету.
Сва „чуда“ московске „креативне недеље“ /фото/ - Sputnik Србија
Недеља креативних индустрија одржава се у једном од најкреативнијих градова на свету.

Према његовим речима, недеља креативних индустрија одржава се у једном од најкреативнијих градова на свету - Москви, која је по стопи раста и брзини развоја креативних индустрија и њиховом доприносу економији испред готово свих светских престоница.

Он је нагласио да могућности за развој креативних индустрија треба да постоје у целој земљи, а не само у милионским градовима, попут Москве, Санкт Петербурга, Казања и других великих градова.
© Sputnik / Оливера ИкодиновићМогућности за развој креативних индустрија треба да постоје у целој земљи, а не само у милионским градовима.
Сва „чуда“ московске „креативне недеље“ /фото/ - Sputnik Србија
Могућности за развој креативних индустрија треба да постоје у целој земљи, а не само у милионским градовима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала