Амерички портал: САД знатно смањиле време потребно за напад на Русију

© Flickr / US Air ForceДрон САД
Дрон САД - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка војска скратила је време потребно за активирање артиљеријских система на 20 секунди због забринутости у вези са Русијом и Кином, саопштио је портал „Брејкинг дифенс“.

Према подацима портала, сателити и беспилотне летелице омогућавају да се оперативно прорачунају координате мета и да се предају артиљеријским системима. С тим у вези, током недавних вежби на полигону Јума време између откривања и преноса координата износило је мање од 20 секунди.

Како је изјавио генерал Мајк Мјуреј, у случају борбених дејстава против Ирака „нормално је да од детектовања мете до циљања у њу прође 10 минута“. С друге стране, ако је реч о непријатељима једнаким Америци, као што су Русија и Кина, 10 минута је предуго.

„Брејкинг дифенс“ наводи да ће Сједињене Америчке Државе у циљу одређивања локација мета већ на јесен почети да користе комерцијалне сателите из ниске Земљине орбите, дронове МКу-1Ц „Греј игл“ и копнене сензоре, чији ће се подаци уз помоћ вештачке интелигенције обрађивати у Здруженој бази Луис-Макорд у држави Вашингтон.

Према саопштењу портала, у својству артиљеријског система биће тестирана самоходна хаубица М109, МКу-1Ц „Греј игл“ или нека копнена платформа.

За функцију сателита за нишањење погодан је пројекат Старлинк Илона Маска, који би требало да обезбеди читаву Земљу широкопојасном интернет везом. Реализација пројекта је започета у фебруару 2018. године. Укупно је планирано лансирање око 12 хиљада сателита и још 30 хиљада сателита би требало да буде лансирано у орбите са висинама од 328 до 580 километара. Спејкс Икс је проценио трошкове пројекта на 10 милијарди долара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала