Центар „Вектор“: Прва партија вакцине против короне у новембру

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида 19
Вакцина против ковида 19 - Sputnik Србија
Пратите нас
Прва партија вакцине против вируса корона могла би да стигне већ у новембру од центра „Вектор“ ради проширених претклиничких истраживања, изјавио је шеф лабораторије за векторске системе Центра Илназ Иматдинов.

Одговарајући на питање када би могла да се очекује масовна производња вакцине, он је за „Први канал“ рекао следеће:

„Планирано је да после регистрације препарата, прве серије лекова за проширена претклиничка истраживања буду пуштене у промет већ у новембру“, рекао је Иматдинов.

Према његовим речима, „управо је вакцина инструмент који ће омогућити да се реши проблем коронавирусне инфекције“.

Временски период развоја вакцине против короне он је назвао највећом победом до данас.

„За суштински кратак временски период развијени су прототипи вакцине, који су тренутно већ показали своју ефикасност у претклиничким и клиничким истраживањима. То је важно“, рекао је он.

Научник је додао је већ припремљено неколико верзија спремних облика вакцина.

„Они сами по себи представљају ампуле, унутра постоји упутство у којем су описане све карактеристике датог препарата, његов састав, укључујући и препоручене услове употребе“, рекао је он.

Раније је руски министар здравља Михаил Мурашко изјавио да је у Русији у току регистрација две домаће и две стране вакцине против вируса корона, а да је вакцина „Спутњик V“, коју је развио центар „Гамалеја“, већ регистрована.

Подсетимо, Русија је у августу регистровала прву у свету вакцину против вируса корона „Спутник V“, коју је развио центар „Гамалеј“ заједно са руском фондом за директне инвестиције. Тренутно је у току финална фаза тестирања вакцине, у којој учествује велики број добровољаца.

Тестирање је показало да вакцина развија висок хуморални и ћелијски имунолошки одговор код сто одсто испитаника и да не изазива нежељене реакције.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала