Да ли је е-мобилност заиста право решење за чистији ваздух на планети? /видео/

Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић
Енергија Спутњика с Јелицом Путниковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Прошле недеље, 9. септембра, обележен је Светски дан електричних возила. О аутомобилима на струју, који су тихи и не испуштају штетне гасове, већ неколико година прича се као о глобалном решењу за спречавање загађења животне средине и спречавању климатских промена.

Бензинци и дизелаши у међувремену су проглашени за непожељне и протерују се или ће бити протерани из многих европских градова. Сви велики произвођачи аутомобила на свету у својој „ергели“ имају и моделе које покрећу батерије, на друмовима, паркинзима па чак и бензинским пумпама се постављају пуњачи за електрична возила...

Ипак, данас само 1,5 одсто од свих аутомобила на свету покреће струја.

Зашто је то тако, да ли је е-мобилност заиста право решење за чистији ваздух на планети, поготово ако се зна да се батерије пуне и струјом која није баш „зелена“, да ни технологија производње батерија није баш еколошка, како превазићи чињеницу да је аутомобил на струју скупљи од аутомобила који користе нафтне деривате, да ли је ауто-индустрија класичних четвороточкаша са моторима са унутрашњим сагоревањем баш решила да се преоријентише на производњу возила на електрични погон, шта ће по том питању убудуће чинити нафтне компаније... теме су о којима у данашњој емисији „Енергија Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Младеном Алвировићем из САТ Медија групе.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала