Грађани Црне Горе туже државу и владу

© Sputnik / Милена ЦмиљанићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Због објављивања списка особа којима је била одређена самоизолација и дела списка заражених коронавирусом најављена је тужба против црногорске владе и државе.

Тужбу је најавило око 250 оштећених, а према писању подгоричког Дана, међу првима су табак пресавили Бјелопољци.

Позивајући се на своје информације, лист пише да ће највише тужбених захтева бити у Подгорици, а одштетни захтеви крећу се, наводи се, од пет до 10 хиљада евра, преноси Б92.

Један број оштећених грађана заступа и адвокат Далибор Каварић, који је у изјави за Дан рекао да је влада доношењем незаконите одлуке о објављивању имена и личних података лица у самоизолацији непотребно проузроковала материјалну штету буџету Црне Горе и новчану обавезу на терет грађана Црне Горе, која припада особама које су на тај начин стигматизоване и чија је приватност непотребно и неовлашћено изложена увиду јавности.

"Поступајући на овај начин, претходна влада је повредила превасходно начело пропорционалности чија је суштина да држава пронађе правичну сразмеру између предузете мере 'која је неопходна да би се у отвореном и демократском друштву задовољила сврха због које је ограничење дозвољено' и постављеног општег циља, где је у конкретном случају на појединца пао исувише велик терет у односу на јавни циљ који је требало постићи", навео је Каварић.

Указао је да поступци на описани начин, особама чији су лични подаци објављени повређено право на приватност и право на заштиту података о личности које штити Устава Црне Горе, како и права на поштовање приватног и породичног живота гарантованог Европском конвенцијом за заштиту људских права и основних слобода.

Додао је да је заштита личних података, укључујући и медицинске податке од круцијалне важности за заштиту права на поштовање приватног и породичног живота, произилази из одредбе Европске конвенције, а заштиту тог права потврђује и богата и релевантна пракса Европског суда за људска права.

Подгорички дневник пише да је 10 особа из Бијелог Поља већ поднело тужбе против државе преко адвоката Милоша Којовића, који истиче да особе чија су имена објављена имају прво на правичну накнаду због повреде права личности.

Уставни суд Црне Горе укинуо је одлуку Националног координационог тела за заразне болести о објављивању имена лица у самоизолацији од 21. марта ове године, утврдивши да је она супротна Уставу Црне Горе, Закону о заштити личних података, Европској конвенцији и Конвенцији Савета Европе.

Таква одлука је донета на иницијативу НВО Грађанска алијанса.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала