Јапан: Нови лидер владајуће странке, вероватно и будући премијер, ставови о Курилима - исти

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаОбала острва Кунашир Курилског архипелага
Обала острва Кунашир Курилског архипелага - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови лидер владајуће јапанске, Либерално-демократске странке, Јошихиде Суга, изјавио је да намерава да настави дијалог с Русијом како би се разјаснило питање припадности Курилских острва.

На гласању за новог лидера странке он је данас освојио 377 гласова, оставивши своје противкандидате – бивше министре одбране и спољних послова – далеко иза себе.

Гласање о новом јапанском премијеру биће одржано 16. септембра а очекује се да ће Суга и на тој позицији наследити Шинза Абеа који се повлачи због погоршаног здравственог стања.

По завршетку данашње седнице странке новинари су питали Сугу какав је његов однос према питању спорних Курилских острва.

„Што се тиче Северних тероторија (како Курилска острва називају у Јапану) намеравам да наставим дијалог с Русијом како бисмо разјаснили питање припадности четири острва“, рекао је он.

У Москви не очекују да се, с доласком новог премијера, промени нешто у политици према Русији.

Сенатор Олег Морозов каже да се јапанска политика према Русији базира на две тачке – високи ново прагматизма и спремност на економску сарадњу, и , с друге стране, и став према тзв. Северним територијама који води право у ћорсокак.

„Не видим претпоставке за радикалне промене са доласком новог премијера. Мада бих волео да се испостави да нисам довољно оптимиста“, рекао је Морозов.

Спор око Курилских острва

Русија и Јапан воде преговоре о закључивању мировног споразума, а Токио се нада да ће тај циљ бити постигнут решавањем територијалних питања, односно статуса Јужних Курила.

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године.

Москва инсистира на томе да су острва ушла у састав Совјетског Савеза на основу исхода Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не подлеже преиспитивању.

Совјетски Савез и Јапан су 1956. године потписали Заједничку декларацију, у којој је Москва пристала да, након закључивања мировног споразума, размотри могућност да Јапану преда острва Хабомаи и Шикотан. Судбина Кунашира и Итурупа није била тема преговора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала