Китови залутали у реку пуну крокодила /видео/

© Fotolia / GudkovandreyГрбави кит
Грбави кит - Sputnik Србија
Пратите нас
Три грбава кита залутала су у Источну алигаторску реку у Аустралији, која је једно од највећих станишта крокодила у тој земљи.

Китови су током велике годишње миграције упливали у реку чак 30 километара од ушћа, и то је први такав случај, објавили су аустралијски медији.

Два кита успела су да пронађу пут назад до океана, али је трећи остао у реци. Китове су уочили људи који су пловили бродом кроз Национални парк Какаду, највећи национални парк у Аустралији.

„Тако нешто никада нисмо видели у целој Аустралији. Ово је веома необичан случај“, рекла је Керол Палмер, научница која се бави проучавањем морског екосистема.

Она је за аустралијске медије рекла да није познато због чега су китови залутали у реку. Сматра се да су пливали према Антарктику, враћајући се са велике годишње миграције. Китови у овом делу планете током пролећа на јужној хемисфери пливају у топлије воде како би окотили младунце, а потом се враћају у воде око Антарктика.

Стручњаци кажу да крокодили вероватно неће напасти китове док су у води, али би то могли да учине ако се кит насуче на неки од пешчаних спрудова.

Власти области у којој се налази Национални парк Какаду забраниле су речни саобраћај како би кит пронашао пут у океан, а разматрају и како да му помогну у томе, стварањем буке са бродова или пуштањем снимака зова грбавих китова.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала