Кон: Тренутно је безбедније на Инфективној клиници него на забави у Црној Гори

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICКризни штаб
Кризни штаб - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Треба схватити да је боравак у Црној Гори велики ризик. Летовати тамо је лош избор, то је једноставно истина. Тренутно је безбедније на Инфективној клиници него на забави у Црној Гори“, казао је епидемиолог Предраг Кон на данашњој конференцији за медије Кризног штаба.

Он је истакао да непрекидно имате различита дешавања, музичка окупљања.

„То нам се дешава паралелно са драстичним повећањем у Европи. Безбедније је бити сада на Инфективној клиници и носити маску него на местима где је максимално преношење, у некој забави у Црној Гори. Сад кад имамо 29 заражених, сви би да похрле у загрљај. То је лепо, али није паметно, није мудро. Јасно је нама да вирус нико није задржао, али ове мере служе за то да вирус задрже од уласка у Србију и да се наши грађани понашају онако како доликује у оваквој ситуацији. Надзор ће се тек дефинисати до краја, али подразумева огромну сарадњу наших грађана који допутују“, истакао је Кон и додао да се одлажу разне ситуације које су потенцијални извор инфекције.

Тачна процедура ће тек бити дефинисана

Што се тиче контроле грађана који долазе из Црне Горе, др Кон је објаснио да није паметно говорити унапред, те да је потребно сачекати комплетну процедуру.

„Оно што је у употреби јесу упозорења и писаће да је обавеза да се у року од 24 сата јаве ковид амбуланти и заводима. Јако је битно да су пријављени да се то евидентира. Постоји низ ствари као што је самопроцена, која подразумева комуникацију с примарном здравственом заштитом. То ћемо саопштити до петка. Оно што је сигурно јесте да ће добијати упозорења с обавезом да се јаве“, објаснио је Кон.

Докторка Кисић Тепавчевић је додала да је циљ мера да се сачува епидемиолошка ситуација.

„Оне особе које имају симптоме, без обзира да ли су путовали и не, знамо да морају да се јаве свакако. Надзор не подразумева ограничавање слободе кретања. Особа која се врати из иностранства уз све мере обавља своје свакодневне активности ако нема симптоме уз јављање службама“, истиче докторка.

Донета одлука која се крчка већ три недеље

„Данас је донета стратешка одлука која се крчка већ три недеље. Велика одлука је донета по том питању, јер смо имали више од 40.000 прелаза прошле недеље, само са Црном Гором“, рекао је доктор Кон.

Како је истакао, да су они били заражени, било би 400.000 људи који су у додиру са вирусом.

„Биће надзор спроведен, биће ситуација које неко не очекује“, рекао је он.

Заменица директора Инситута „Батут“ навела је да приметно да је преко 20 земаља у Европи забележило рекордне бројеве од почетка епидемије.

„Око нас су многобројна жаришта са интензивном трансмисијом вируса“, рекла је она.

 

„Када је у питању БиХ 94 на 100.000, ризик у нашој земљи је испод 15 на 100.000. У овом моменту сви морамо да уложимо максимум напора да одржимо епидемиолошку ситуацију“, рекла је она.

Она објашњава да је то једини начин да се заустави ширење из других земаља.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала