Русија инсистира да се одговори на нови захтев Немачкој о Наваљном

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва инсистира да се удовољи новом захтеву који је Генерално тужилаштво Русије упутило Немачкој у вези са ситуацијом са Алексејем Наваљним, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Такође потврђујемо да је 14. септембра Генерално тужилаштво Русије упутило додатни захтев Министарству правде Немачке за пружање правне помоћи како би доставили информације у вези са лечењем и прегледом Наваљног од стране немачких лекара. Инсистирамо на потреби да се овом захтеву удовољи“, наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије.

Захарова је такође назвала „изговором“ изјаву немачког министра спољних послова Хајка Маса који је раније предложио Русији да контактира Организацију за забрану хемијског оружја (ОЗХО) у вези са ситуацијом са Наваљним.

„С тим у вези, подсећамо да још увек нисмо добили јасан одговор од немачке стране на наш захтев да нам се доставе исцрпни подаци, укључујући резултате анализа, биоматеријала и других клиничких узорака, које је 27. августа затражило Генерално тужилаштво Руске Федерације од немачког Министарства правде, а у оквиру билатералне сарадње која је донедавно добро функционисала и спроводила се у складу са Европском конвенцијом о узајамној правној помоћи у кривичним делима од 20. априла 1959. године“, истакла је портпаролка Министарства спољних послова.

Берлин тиме крши претходно дата званична уверавања, према којима ће се потребне информације обавезно предавати Русији у оквиру удовољавања горе поменутог захтева, додала је Захарова.

„Међутим, затим су партнери почели да раде уназад, или скривајући се иза ‘независности’ правосудних органа, или се позивајући на потребу за одговарајућом координацијом са породицом пацијента“, додала је она.

„Тражени узорци су неопходни за завршетак предистражне провере коју спроводи руска полиција о чињеницама узрока болести и хоспитализације Наваљног, чији је рок продужен до 20. септембра. Према руском закону, то је неопходан услов за могуће покретање кривичног поступка, јер трагови тровања након што су лекари у Омску прегледали пацијента 21. и 22. августа нису пронађени“, закључила је Захарова.

Генерално тужилаштво Русије упутило је додатни захтев за правну помоћ надлежним органима правосуђа Немачке у вези са ситуацијом са руским блогером и опозиционаром Алексејем Наваљним, изјавио је раније портпарол Тужилаштва Андреј Иванов.

Случај Наваљни

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому.

Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања, можданог удара, инфаркта, инфекција, нити вируса корона.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Тужилаштво и полиција Русије започели су своје истраге већ првог дана хоспитализације Наваљног у Омску 20. августа. Руско тужилаштво је затражило од Немачке да објави информације о испитивањима и прелиминарним дијагнозама руског блогера. Пошто је захтев хитно прослеђен, Москва је очекивала једнако брз одговор од немачке престонице, али није добила никакве информације.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала