Само у Босни: У војсци више старешина него војника

Пратите насTelegramOdyssey
Оружане снаге Босне и Херцетовине јединствене су у свету, будући да имају више старешина него војника.

Заменица председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност у парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је како је апсурдно да је број официра и подофицира несразмерно већи од броја војника у Оружаним снагама БиХ, а то значи да је прошле године 4.886 официра и подофицира командовало са само 3.968 војника, преноси РТРС.

„То је апсурд, иако се још од успостављања Оружаних снага знало да се број мора прилагодити односу 70 наспрам 30 у корист војника. Министарство одбране годинама ништа није урадио на том плану“, нагласила је Мајкићева, додавши да је због тога последњих година и буџет ресора одбране углавном трошен за персонал, а не опрему и обуку.

Она је истакла да су стањем незадовољни и војници.

„Иако у складу са законом службу напуштају са навршених 40 година живота, одлазе и раније. Треба на време планирати, али ми то не знамо. И то показује проблеме у војним редовима“, рекла је Мајкићева.

Она је додала и да јединицама командује 13 генерала и бригадира чије именовање није прошло сву законску процедуру, јер га није потврдио Парламент БиХ.

„Министарство одбране, за које се просечно годишње издваја 280 милиона КМ (око 140 милиона евра), за 15 година од формирања није успело да реши ниједан кључни проблем“, нагласила је Мајкићева.

У извештају који им је предочен пише да је планирано да имају укупно 10.961 професионално војно лице, а попуњена су 9.702 мјеста, те да недостају још 1.252 војника.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала