Севастопољ добио старог-новог губернатора, ЕУ не признаје изборе, Кијев протестује

© Sputnik / Игорь Руссак / Уђи у базу фотографијаБалон на коме пише Крим на прослави уједињења полуострва и Севастопоља са Русијом
Балон на коме пише Крим на прослави уједињења полуострва и Севастопоља са Русијом - Sputnik Србија
Пратите нас
У оквиру локалних избора у Русији изабран је и нови губернатор Севастопоља. Из Брисела поручују да не признају резултате избора, у Кијеву протестују и позивају међународну заједницу да изврши већи притисак на Русију.

На изборима за губернатора Севастопоља највише гласова добио је досадашњи вршилац дужности Михаил Развожајев – 85, 72 одсто. За ту функцију борило се шест кандидата.

Тим поводом реаговала је Европска унија, истичући да не признаје резултате.

„Европска унија не признаје незакониту анексију Крима и Севастопоља од стране Русије и, према томе, не признаје изборе на Кримском полуострву. Ко год да је изабран на гласању које је Русија организовала на Криму ... ЕУ га неће признати као представника територије која је део Украјине“, саопштио је портпарол шефа европске дипломатије Петер Стано.

Украјинско Министарство спољних послова је јуче изразило „одлучан протест“ због избора на Криму, наводећи да се ради о тзв. изборима за нелегалне органе власти.

Сматрају да организовање избора представља грубо кршење суверенитета и територијалне целовитости Украјине. Министарство је позвало и да се прошире санкције против Русије, као да међународна заједница осуди изборе и јасно стави до знања да их не признаје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала