Ступа на снагу у петак: Шта подразумева појачан надзор повратника из иностранства

© Sputnik / Бојана СтојадиновићПутници на београдском аеродрому „Никола Тесла“
Путници на београдском аеродрому „Никола Тесла“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Од петка у 18 часова биће спровођен надзор над свим грађанима који се враћају у Србију, одлучено је на седници Кризног штаба. Докторка Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да надзор не подразумева ограничење слободе кретања, већ само обавезу редовног јављања лекару.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић истиче да све земље у нашем окружењу имају жаришта са интензивном трансмисијом вируса.

"Надзор ће подразумевати одређену динамику јављања релевантним здравственим службама, у циљу праћења њиховог здравственог стања и брзог реаговања ако буде потребно", објаснила је докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

Наглашава да наздзор не укључује ограничење слободе кретања, већ одговарајућу обавезу сваког грађанина који дође у земљу да се у одређеним интервалима јавља лекару.

"Пошто се највећи број наших грађана који су ван земље налази у Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини, то се пре свега односи на њих, али практично на све земље Европе које имају већу учесталост оболевања од нас", каже докторка Кисић Тепавчевић.

Истиче да је то генерална контрола свих грађана Србије који се враћају у земљу, са циљем да се препознају сви импортовани случајеви и смањи ризик даље трансмисије вируса у популацији.

"Сви морамо активно да преузмемо своју улогу и да уложимо максималне напоре да одржимо стабилну епидемиолошку ситуацију и не дозволимо даље разбуктавање вируса", наглашава Кисић Тепавчевић.

Наводи да је мера надзора обавезујућа и да се односи на све грађане, без обзира на узраст.

"Знамо да вирус не познаје границе, ни пол ни узраст ни било које друге карактеристике. Осетљиви су сви који нису дошли у контакт са вирусом и немају имунитет, тако да се мере односе на све грађане Србије", објашњава Кисић Тепавчевић.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала