Антонио Гутереш: И пандемија нас нагони да се боримо заједно

© AP Photo / Anjum NaveedГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија
Пратите нас
Петнаестог септембра у Њујорку почиње јубиларно 75. заседање Генералне скупштине ОУН. Ове године, због пандемије изазване вирусом корона, заседање на високом нивоу ће бити први пут у историји одржано у полувиртуелном формату: већина лидера неће доћи у Њујорк, а у сали ће се емитовати унапред снимљени видео-говори.

О значају овог заседања Генералне скупштине и о њеним приоритетима, о судбини иранског нуклеарног споразума, будућности вакцина које се развијају против ковида 19, продужењу уговора о смањењу стратешког офанзивног наоружања и очекивањима од самита лидера „петорке“ Савета безбедности, говори генерални секретар УН Антонио Гутереш. 

Какве резултате очекујете од предстојећег заседања Генералне скупштине УН, с обзиром на то да ће се оно по први пут одржати у полувиртуелном формату? Који лидери и министри спољних послова ће лично учествовати на седници на високом нивоу? Да ли ћете се састати са председником САД Доналдом Трампом? 

– Ово ће бити јако значајно заседање, на коме ће се дискутовати и решавати најважнији проблеми са којима се свет суочава: од климатских промена до пандемије ковида 19. Главни разлог због ког се овај догађај одржава у полувиртуелном формату, пандемија која погађа сваку земљу и сваки регион, сам по себи истиче потребу за колективним решењима заједничких проблема са којима се сви сада суочавамо. И верујем да ће сви који ће учествовати у овом заседању бити спремни да пронађу заједничка решења која су нам потребна.

Упркос потешкоћама са одржавањем састанка уживо, ја имам блиске контакте са многим страним лидерима широм света.   

У последње време САД имају прилично необичан став према УН: на свој начин тумаче резолуције Савета безбедности о Ирану, уводе санкције против запослених у Међународном кривичном суду и напуштају СЗО. Да ли ово поткопава ауторитет организације? И шта можете учинити по том питању? 

– Више пута сам изјављивао да је Заједнички свеобухватни акциони план (ЈЦПОА) тријумф мултилатералне дипломатије и неширења нуклеарног оружја. Сматрам да би државе чланице требале учинити све да га сачувају. Што се тиче моје улоге, секретаријат ће се водити оним што долази од Савета безбедности. 

Позивам све државе чланице да подржавају једна другу и систем Уједињених нација у борби са изазовима нашег времена, укључујући и тренутну кризу у области здравства. Јасно сам рекао да је Светској здравственој организацији потребна подршка држава чланица у овом одлучујућем тренутку у борби са ковидом 19. 

Такође сам јасно изразио своју забринутост због негативног деловања против МКС. Надам се да ће све рестриктивне мере које су наметнуте појединцима, бити примењене у складу са обавезама земље домаћина у оквиру споразума о екстериторијалности седишта УН.  

Русија је прва држава која је званично регистровала вакцину против ковида 19. Сматрате ли да би СЗО требало да је препоручи за употребу? Да ли ћете се вакцинисати? 

– Одлуке о вакцинама против ковида 19 морају доносити професионалци из области медицине, укључујући и особље СЗО. Ја очекујем да ће они пажљиво проучити потенцијалне вакцине и на основу тога дати своје препоруке. 

Русија и многе друге државе су последњих година постале предмет једностраних санкција и ограничења. Како, као шеф Светске организације, доживљавате те једностране санкције које није одобрио Савет безбедности УН? Да ли таква пракса штети међународној сарадњи? 

– У ОУН санкциони режими су прерогатив Савета безбедности. Јасно је да међу државама чланицама УН не постоји консензус у вези са применом једностраних санкција.  

Као што можда знате, у својој изјави од 24. марта 2020. године, коју ја у потпуности подржавам, Мишел Башеле (комесарка УН за људска права) позвала је да се хитно преиспитају широке секторске санкције у земљама које се суочавају са пандемијом вируса корона, како би се избегао колапс медицинског система у њима, узимајући у обзир експлозивни ефекат који то може имати на статистику смртности, патње и даљег ширења инфекције. 

Када сам се 26. марта обратио члановима Г20, такође сам затражио укидање санкција које би могле да подрију способност земаља да се боре против пандемије. С тим у вези, такође сам забринут да став приватног бизниса, који тежи ка томе да избегава ризике, може и даље ометати законске операције пружања хуманитарне помоћи, посебно у банкарском сектору. 

Преговори Русије и САД о продужењу СТАРТ-а 3 још нису дали резултате. Можда би расправу о будућности овог споразума требало пренети на Савет безбедности? Да ли ћете искористити свој ауторитет и директно разговарати са председницима Владимиром Путином и Доналдом Трампом, да бисте их подстакли да продуже споразум? Да ли мислите да би Кина требало да се придружи споразумима?

Продужење СТАРТ 3 за пуних пет година је сада један од најважнијих приоритета на пољу разоружања и међународне безбедности. Оно ће гарантовати да ће се очувати ограничења два највећа нуклеарна арсенала на свету, која се проверавају. То ће дати времена за постављање темеља за преговоре о новим споразумима, који могу укључивати и друге државе које имају нуклеарно оружје. 

Поздрављам недавне преговоре између Сједињених Држава и Руске Федерације у Бечу и позивам обе стране да се што пре договоре о корацима за продужење споразума на пуних пет година. 

Продужавање СТАРТ-а 3 је питање које би стране споразума требало да реше. Али напомињем како Сједињеним Државама, тако и Руској Федерацији, да не забораве да је ово корисно не само за њихову безбедност, већ и за безбедност свих држава, за глобалну стабилност, јер би последице употребе нуклеарног оружја биле глобалне. 

Што се тиче улоге Кине, свестан сам да Кина, Русија и САД имају различита гледишта по овом питању. Неједнакост у величини стратешких арсенала такође је кључна тачка несугласица. 

Лидери „петорке“ сталних чланица Савета безбедности још увек нису одредили датум свог самита. Какав резултат очекујете од овог састанка? Да ли мислите да би председници требало да усвоје неки документ како би заштитили Савет безбедности од губитка ауторитета?

– Надам се и очекујем да ће се лидери „петорке“ сталних чланица Савета безбедности састати на одређеној етапи и подржавам све напоре лидера земаља „петорке“ да заједно раде на решавању заједничких проблема. Сматрам да јединство пет земаља има пресудан значај за ефикасно функционисање Савета безбедности. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала