Белоруска опозиција: Новац од ЕУ потребнији земљи од кредита који нуди Русија

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаЧлан Координационог савета белоруске опозиције Павел Латушко
Члан Координационог савета белоруске опозиције Павел Латушко - Sputnik Србија
Пратите нас
Члан председништва Координационог савета белоруске опозиције Павел Латушко изјавио је да опозиција рачуна да би Белорусија, у случају смене власти у земљи, могла да добије од Европске уније до четири милијарди долара. Како је рекао, финансијска помоћ ЕУ је потребнија земљи од кредита који је Русија обећала да ће обезбедити.
„Очекујемо од ЕУ заправо акциони план за подршку демократизацији Белорусије са становишта тог историјског тренутка када ћемо заиста кренути путем изградње демократске Белорусије. Треба да постоји пакет мера, али не оних 1,5 милијарди долара које је понудила источна земља, већ реална финансијска помоћ за стабилизацију економске ситуације у распону од три-четири милијарде“, изјавио је опозиционар на видео-конференцији с новинарима.

Иначе, председник Русије Владимир Путин је у понедељак на састанку са белоруским председником Александром Лукашенком, који је јуче одржан, саопштио да Русија намерава да Белорусији обезбеди државни кредит од 1,5 милијарди долара.

Према речима Латушка, Белорусији је потребно и реструктурирање дугова, јер обавезе озбиљно притискају економију, као и доступност дугорочних кредитних ресурса уз истовремено спровођење економских реформи уз помоћ ЕУ.

Он је говорио и о протестима у земљи, рекавши их Координациони савет не координише.

„Јединственост белоруске ситуације је у томе што је ту на делу фактички самоорганизација протестне масе“, рекао је Латушко.

Главни циљеви опозиције

Поновио је да је главни задатак Координационог савета решење унутарполитичке кризе. 

Састанак председника Русије и Белорусије, Владимира Путина и Александра Лукашенка, у Сочију - Sputnik Србија
Русија: Белорусија је наш најближи савезник, братска земља

Латушко је додао да опозиција не намерава да се удружује са ЕУ против Русије нити с Русијом против ЕУ. За опозицију је, како каже, веома важна јавна процена Русије „дела насиља и грубог кршења актуелног законодавства“ Белорусије, јер, ако би се Русија одлучила на тако нешто, то би био „веома важан сигнал за белоруско друштво, које има велики потенцијал поверења у руски политички естаблишмент“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала