Дутерте: Руска и кинеска вакцина имају предност, запад тражи паре за нешто чега још нема

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаРодриго Дутерте
Родриго Дутерте - Sputnik Србија
Пратите нас
Набавка руске или кинеске вакцине против вируса корона треба да буде приоритет Филипинима, рекао је председник те земље Родриго Дутерте, оптужујући фармацеутске компаније западних земаља да траже плаћање унапред иако још немају спремну вакцину.

Дутерте је изразио оптимизам да би та азијска земља, која је међу најугроженијима вирусом корона у региону, могла да се „врати нормалности“ до децембра, полажући наду у вакцину, преноси Ројтерс.

„Даћемо предност Русији и Кини, које су доказале да су њихове вакцине подједнако добре као и друге на тржишту“, рекао је Родриго Дутерте гостујући на филипинској телевизији.
Руска вакцина против ковида 19 - Sputnik Србија
Руска вакцина ствара 100 одсто имунитет на корону

Додао је да ће вакцине бити набављане на тендеру на основу најповољније понуде.

Влада Филипина разговарала је са бројним снабдевачима потенцијалном вакцином, међу којима су Русија, Кина, америчке компаније „Фајзер“ и „Модерна“. У плану су разговори и са аустралијском компанијом ЦСЛ.

Дутерте је издвојио Кину, за коју је рекао да не тражи износ за резервацију или плаћање унапред.

„Добра ствар код Кине је што не морате да молите и не морате да се изјашњавате. Лоша ствар код западних земаља је што је на првом месту профит, профит, профит“, рекао је Дутерте.

Русија и Филипини постигли су договор о клиничким испитивањима руске вакцине „Спутњик V“.

Дутерте није именовао ниједну компанију која је тражила плаћање унапред, али је упозорио њихове представнике да напусте ту државу, или ће их избацити.

Додао је да филипински закони забрањују влади да купује нешто што још не постоји или се не производи.

„Они желе да им ми финансирамо истраживања и испитивања вакцине. Желе новац унапред, пре него што испоруче вакцину, Ако је то услов, онда ћемо сви умрети“, рекао је Дутерте.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала