Европске земље сиромашнима продају отрове забрањене у ЕУ

CC0 / Pixabay / Тоскични отпад
Тоскични отпад - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Европске земље продају сиромашним државама отровне и опасне супстанце забрањене у ЕУ, закључак је истраживања које су спровеле невладине организације и новинари из више европских држава.

Италија је на првом месту међу чланицама ЕУ по извозу у треће земље опасних пестицида, хемикалија које су на територији ЕУ забрањене, преноси Танјуг.

Ово је резултат деветомесечног заједничког рада које су провеле невладине организације као што су „Гринпис“ или „Јавно око“ и новинари истраживачи.

Пчеле - Sputnik Србија
Пола милијарде пчела помрло због употребе опасних пестицида

Производња и извоз опасних хемикалија увек су били обавијени велом тајне, али је захваљујући удруженом напору ових организација, јавност по први пут упозната са делом чињеница.

Документи који су прикупљени показују да ЕУ фабрике хемијских производа планирају да произведу и продају у треће земље, изван ЕУ тржишта, више од 82.000 тона пестицида.

Рупе у националним законима и непрецизне уредбе на ЕУ нивоу омогућавају да фабрике хемијских производа несметано раде и пласирају своје производе на тржиште земаља изван ЕУ

Само италијанске фабрике производе око 12 одсто од укупне количине по здравље и околину опасних пестицида, које најчешће продају сиромашним земљама.

„Хемијски гиганти преплавили су сиромашне земље са опасним и отровним пестицидима које смо ми, на нашем тржишту, исправно забранили. Апсурдно је да продајемо отровне пестициде у земље из којих, после, производи завршавају на нашим столовима и у нашим тањирима“, рекла је директорка за пољопривреду италијанског огранка „Гринписа“, Федерика Ферарио.
Хербициди - Sputnik Србија
Немачки гигант плаћа 11 милијарди долара одштете због хербицида који се повезује са изазивањем рака

„Ову праксу ЕУ мора што пре забранити“, каже Ферарио. Последњих месеци десетак стручњака Уједињених Нација за људска права су апеловали да се престане са производњом и извозом у сиромашне земље хемикалија опасних по људско здравље.

Међу опасним производима је тако чисти „трифруларин“, који производи италијанска фабрика „Финкимика“ који се користи за производњу хербицида. Та хемијска супстанца је канцерогена и због високе токсичности за рибе и друге морске животиње, је још 2007 године забрањена у ЕУ.

Други токсични и по људско здравље опасни хемијски производ је „атрацин“, који је у зони ЕУ забрањен јер загађује подземне воде.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала