Понос Србије: Mлади генијалци донели девет медаља са олимпијада

© Фото : Спутњику уступила Математичка гимназија у БеоградуМлади информатичари на Европској јуниорској информатичкој олимпијади
Млади информатичари на Европској јуниорској информатичкој олимпијади - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски млади генијалци поново су нас учинили поносним. Основци и средњошколци, математичари и информатичари, Србији су овог месеца донели укупно четири сребрне и пет брознаних медаља са Европске јуниорске информатичке олимпијаде и Балканске јуниорске математичке олимпијаде, које су одржане онлајн због пандемије вируса корона.

Наша јуниорска информатичка репрезентација такмичила се на 4. европској јуниорској информатичкој олимпијади „EJOИ 2020“ од 2. до 6. септембра, а шесточлана јуниорска математичка репрезентација надметала се на 24. Балканској јуниорској математичкој олимпијади од 9. до 13. септембра.

Информатичари и математичари – понос Србије

Информатичари су том приликом освојили једну сребрну и три бронзане медаље. На такмичењу су учествовала 132 такмичара из 27 земаља, а овогодишњи домаћин била је Грузија.

Филип Бојковић, ученик првог разреда Математичке гимназије у Београду, који је освојио сребро, каже за Спутњик да је врло срећан због остварених резултата и указује на то да су, осим можданих вијуга, пре такмичења морали да припреме и простор у коме су радили, како би могли да учествују у такмичењу преко интернета.

„Веома добро смо се организовали. Ми смо тада били на Математичком факултету и требало је да поставимо две камере у ћошкове учионице, како би се видео цео простор. Такође, на сваком рачунару се снимао екран и било је веб-камера. Уз то, на све те снимке рада морали смо да додајемо време и да све то уклопимо како не би било варања“, сведочи Филип.

Бронзане медаље на том такмичењу освојили су ученици првог и другог разреда Математичке гимназије Јован Милићев и Вук Долијановић, као и ученик првог разреда Гимназије „Вељко Петровић“ из Сомбора Немања Мајски.

Као чланови репрезентације Србије, учествовали су и Филип Гојковић и Јован Николић, ученици првог разреда Математичке гимназије.

Ђаци задовољни успесима

Математичари су кући донели три сребрне и две бронзане медаље. На такмичењу је учествовало 108 такмичара из 18 земаља (11 балканских и 8 гостујућих), а организовала га је Грчка математичка асоцијација.

© Фото : Спутњику уступила Математичка гимназија у БеоградуМлади математичари који су се такмичили на Балканској јуниорској математичарској олимпијади
Понос Србије: Mлади генијалци донели девет медаља са олимпијада  - Sputnik Србија
Млади математичари који су се такмичили на Балканској јуниорској математичарској олимпијади

Стеван Радивојевић, сада ученик првог разреда Математичке гимназије, а за време такмичења основац, који је освојио сребрну медаљу, каже да му је жао што ове године због пандемије нису ишли на припреме, али сматра да је такмичење у новим условима било добро организовано и задовољан је успесима.

„Осећај је супер. Од кад сам уписао Математичку гимназију циљ ми је био да будем на Балканијади и освојим нешто. Остварење тог циља који сам имао дуже од две године је веома леп осећај“, истиче Стеван.

Осим Стевана, сребрне медаље освојили су и Андрија Живадиновић, ученик Гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша и Александар Ћузовић, ученик Математичке гимназије.

Бронзане медаље освојили су Вукашин Пантелић, Вук Долијановић и Јован Николић, такође ученици Математичке гимназије, а на такмичењу је учествовао и Јован Николић, ученик ОШ „Кадињача“ из Лознице.

Лидери тима младих математичара били су др Ненад Вуловић из Kрагујевца и мр Милош Ђорић из Београда.

Услови тешки, резултати – сјајни

Директорка Математичке гимназије у Београду Мирјана Катић оценила је да је успех младих генијалаца сјајан, поготово с обзиром на то да су сва такмичења била одложена и да су ученици почели да се спремају тек 15. августа, јер се до последњег тренутка није знало да ли ће државна такмичења из тих области бити одржана.

Јелена Иванчић, млада математичарка - Sputnik Србија
Златна Јелена, најбоља ученица Математичке гимназије свих времена, добила стипендију за Kембриџ

„Успех јуниорских екипа је огроман, с обзиром на околности у којима тренутно живимо. Та деца су хероји који су нашли снаге да се после тешких шест месеци такмиче. Прво су одржана државна такмичења из математике, затим изборна за тај предмет и информатику. Они су храбро учествовали на свим тим такмичењима под новим околностима“, напоменула је Мирјана Катић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала