Све спремно: Шта данас славе Србија и Српска /фото/

© Sputnik / Александар МилачићЗастава Србије
Застава Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Република Српска и Србија обележавају заједнички празник - Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

15. септембар ће од данас бити обележаван сваке године у знак сећања на дан када је у Првом светском рату 1918. године пробијен Солунски фронт.

Поводом новог празника најважније улице у Београду су окићене са 4.000 српских застава, а Мост на Ади, Бранков мост, палата Албанија, Дом Народне скупштине и фонтана на Славији биће осветљени у бојама српске заставе. Заставе се вијоре и са свих државних институција и јавних објеката.

„Са фонтане на Славији бити емитоване химне Србије и Републике Српске", најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић. 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић честитао је Дан српског јединства, слободе и националне заставе и истакао да је српски народ био успешан и снажан само онда када је био јединствен и поносан на своју културу, традицију и националне симболе.
Он је на Инстаграму, уз објављен видео из Косовске Митровице која је окићена српским тробојкама, поручио да празник честита “Србима, свим и свуда, са жељом да се наша тробојка поносно вијори где год да Срби живе”.

View this post on Instagram

Србима, свим и свуда, честитам Дан српског јединства, слободе и националне заставе, са жељом да се наша тробојка поносно вијори где год да Срби живе! Српски народ је био успешан и снажан само онда када је био јединствен и поносан на своју културу, традицију и националне симболе. Данас је освит једног новог доба за српски народ, доба у којем ће наши потомци једнодушно бити поносни на српско име, своје претке и наша национална достигнућа. На данашњи дан, када обележавамо и славну годишњицу пробијања Солунског фронта, подсећамо све да је српски народ исписао важне странице европске и светске историје, и да, иако смо бројем мали, наша дела нису мала и безначајна. Српски народ је, поносно носећи своју тробојку, снажно допринео изградњи модерне Европе, мира и сарадње на нашем континенту, и зато смо данас и навек поносни на своје јединство, слободу и заставу. Нека на данашњи дан посебно поносни буду Срби на Косову и Метохији, јер нико не зна боље од њих вредност српског јединства и слободе!

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

У Бањалуци су заставе Републике Српске и Србије постављене на главним саобраћајницама кроз ужи центар града. Заставе су истакнуте и на зградама свих републичких и локалних институција, а на платоу испред Храма Христа Спаситеља вечерас у 20 часова ће бити одржана Свечана академија „Похвала српском народу“.

У програму ће учествовати глумци из Бањалуке и Београда који ће говорити текст из драме "Солунци говоре" недавно преминулог новинара и публицисте Антонија Ђурића, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Српске и Градски тамбурашки оркестар Бањалука.

Данас ће се у Бањалуци састати председница Републике Српске Жељка Цвијановић и министар одбране Србије Александар Вулин.

Вулин ће председници Српске уручити реплике ратних застава.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће обележен и у Требињу полагањем цвећа на споменик на Тргу слободе.

У Бијељини ће градоначелник овог града Мићо Мићић подићи заставу Републике Српске на јарбол испред зграде Градске управе.

Празник ће бити обележен и у Зворнику, организовањем часа на платоу испред Основне школе "Свети Сава" и Музичке школе "Војин Комадина".

На Сокоцу ће бити положени венаци на Спомен-обележје солунским добровољцима.

У Брчком ће Дан српског јединства, слободе и националне заставе бити обележен полагањем цвећа на Споменик српским браниоцима Брчког.

Празник ће свечано бити обележен и у Црној Гори, тачније у Пљевљима,

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да заједнички празнују 15. септембар - Дан српског јединства, слободе и националне заставе, на дан када је пре 102 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт. 

Немачки цар Вилхелм Други - Sputnik Србија
Немачки цар је повикао - Срамота! Дан који ће Србија и Српска заједно да празнују

Српска војска је, пробојем Солунског фронта, трајно запосела територију окупиране земље, коначно је ослободивши од окупатора.

Недуго затим уследио је потпуни слом блока Централних сила на Балкану, прелазак српске војске у прекодринске крајеве и стварање Краљевине Срба Хрвата и Словенаца у Београду 1. децембра 1918. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала