У Војсци Србије опрема за осматрање последње генерације /фото/

Пратите нас
У Војсци Србије користи се софистицирана оптоелектронска средства последње генерације, домаће и стране производње, саопштило је Министарство одбране.

Оптоелектронска средства намењена су за повећање ефикасности осматрања и кретања на мањим и већим даљинама, како у дневним тако и у ноћним условима, а њихове карактеристике везане су за тактику употребе јединица Војске Србије у складу са задацима које обављају.

На пример, ласерски мултифункцијски даљиномер малог домета „Москито“, швајцарске производње, пасивни је двоглед са даљиномером, компасом и ГПС-ом, намењен за осматрање дању и ноћу, одређивање даљине до циља, мерење хоризонталних и вертикалних углова на средњим даљинама.

 

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбранеИзвиђачка платформа
У Војсци Србије опрема за осматрање последње генерације /фото/ - Sputnik Србија
Извиђачка платформа

 

Бинокулар/двоглед ДВС-8 савремени је оптоелектронски уређај руске производње, са увећавајућом оптиком и монтажним механизмом за главу и шлем, намењен за хандс-фрее кретање и осматрање у ноћним условима при чувању објеката, претрагама терена и објеката.

Овај уређај поставља се на носач за главу или на шлем корисника.

Термовизијска камера мултифункцијска средњег домета ЈИМ УЦ је мултифункционални термовизијски двоглед, француске производње, намењен за осматрање, детектовање, препознавање, идентификацију, лоцирање и обележавање циља.

То средство је дневно-ноћног типа, мултифункцијско, са ласерским даљиномером, дневном камером, термовизијском камером, магнетним компасом, ГПС-ом и ласерским обележивачем.

„Тандем“ ноћни пасивни уређај великог домета МУНС је уређај великог домета, америчке производње, намењен за коришћење са дневним нишанима пешадијског наоружања дуге цеви, који користи технологију пасивних појачивачких цеви треће генерације и намењен је за гађање ноћу.

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбране Нишанска справа модернизованог БВП
У Војсци Србије опрема за осматрање последње генерације /фото/ - Sputnik Србија
Нишанска справа модернизованог БВП
Спотер 60 (телескопски дурбин) је средство за осматрање дневног типа на великим даљинама, са увећањем од 20 до 60 пута. Спотер је намењен за осматрање и навођење снајперске ватре.

Опремљен је додатним ласерским илуминатором за обележавање циља првенствено дању, а у комбинацији са компатибилним тандем пасивним ноћним уређајем, може се користити и ноћу и у свим метеоролошким условима.

Када су у питању оптоелектронски системи из развоја Војнотехничког института и коопераната коју користи или ће користити Војска Србије, издвајају се преносне мултисензорске осматрачке платформе, системи командира за видео надзор околине, оптоелектронске нишанске справе/подсистеми, осматрачке справе командира и системи за визуелизацију возача.

Преносне мултисензорске осматрачке платформе омогућавају функцију осматрања, извиђања и геолоцирања објеката од интереса, на неприступачним теренима и у ситуацијама где није могуће прићи близу објекту осматрања.

© Фото : Спутњику уступило Министарство одбранеНишански систем и место са ког се управља
У Војсци Србије опрема за осматрање последње генерације /фото/ - Sputnik Србија
Нишански систем и место са ког се управља
С обзиром на то да се помоћу ових платформи може вршити геолоцирање објеката од интереса, развијени су и модели осматрачких система који се осим у циљу осматрања и извиђања, користе и за навођење артиљеријске ватре.

Универзална преносна артиљеријска осматрачка станица - УПАОС представља преносни извиђачки систем намењен за рад ван возила (са издвојеног места), за потребе КИВ артиљерије, тј. за команданта дивизиона и командира батерије.

Преносна платформа УПАОС служи за осматрање, извиђање, навођење артиљеријске паљбе, као и гео-позиционирање стационарних и објеката у покрету, у дневним, ноћним и условима слабије видљивости. Систем УПАОС развила је фирма СЕНЗОР Инфиз из Београда...

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала