Белоруска опозиција саопштила да ли очекује увођење руске војске у земљу

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаПрипадници специјалних снага полиције и демонстранти на протесту у Минску
Припадници специјалних снага полиције и демонстранти на протесту у Минску - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивша кандидаткиња за председника Белорусије и лидерка белоруске опозиције Светлана Тихановска изјавила је да не очекује да се у Белорусију уведе руска војска, изразивши наду да се то неће догодити.
„Белоруси су апсолутно пријатељски настројени према грађанима Русије. Увек смо имали одличне односе, и заиста не бисмо желели да их кваримо. Руси неће имати разумевања за одлуке своје владе као што је увођење војске или пружање војне помоћи Лукашенку“, истакла је Тихановска.

Она је додала да белоруском руководству таква помоћ неће бити потребна, јер су протести опозиције мирни, а „она је сигурна да ће тако и остати“.

Тихановска је такође изјавила је да ће 1,5 милијарду долара кредита које ће руске власти обезбедити Белорусији, власти потрошити на разбијање демонстрација и хапшења.

„Зашто се јављају питања у вези са новцем који ће доделити Русија? Зато што сав тај новац неће отићи на нешто крајње неопходно за нашу земљу, на болнице или нешто друго, него на растеривање, хапшење, опрему за специјалне снаге. То јесте, тај новац је усмерен на неку врсту војне акције против свог народа. Управо тако – агресивне акције. Већ смо видели захтев белоруске власти за куповином панцира. За кога су ти панцири? Од кога ће се бранити? Ко има оружје? Специјалне снаге и власти има оружје“, изјавила је Тихановска у интервјуу украјинском листу „ЛБ.уа“.

Према њеним речима, тим новцем Русија „би могла затворити нека своја унутрашња питања“.

Тихановска је истакла да ће након нових избора бити ревидиране све обавезе које је Лукашенко преузео на себе.

Подсетимо, председник Русије Владимир Путин изјавио је да Русија намерава да Белорусији обезбеди државни кредит од 1,5 милијарди долара. 

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала