Бура због одласка Додика у Загреб

© Sputnik / Татјана ТркићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Српски члан Председништва Босне и Херцеговине борави у Загребу где га очекују сусрети са председником и премијером Хрватске Зораном Милановићем и Андрејом Пленковићем. Додикова посета Хрватској изазвала је бурне реакције у Босни и Херцеговини, а на мети су се подједнако нашли и он, и хрватски званичници.

Чланови Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић критиковали су одлуку највиших хрватских званичника због најављеног сусрета са Додиком.

Упозорење за Загреб

Џаферовић, који је уједно и председник Председништва БиХ, на друштвеним мрежама је објавио да се ти сусрети не могу повезивати с Председништвом БиХ нити би њихов исход могао имати обавезујући карактер за било кога у његовој земљи, али да би могао имати негативне последице.

„Реч је о приватној посети коју је прихватио званични Загреб игноришући институције Босне и Херцеговине. То је њихов избор, као што су њихов избор и последице које ће из таквих поступака наступити“, написао је Џаферовић.

Сличним оценама се придружио и Комшић, наглашавајући да је посебно проблематично то што ће Милановић и Пленковић Додика примити само дан након што је он у Бањалуци одржао још један „запаљив“ говор у ком је довео у питање опстанак БиХ.

Додик је, како се наводи, током обележавања Дана српског јединства у Бањалуци изјавио да је уједињење Републике Српске и Србије циљ ког се Срби никада неће одрећи. 

Комшић је упозорио како је Додик овим још једном потврдио крајњи циљ своје политике, сугеришући да би се о томе морало водити рачуна и у Загребу.

„Без обзира на то како ће у Загребу та (Додикова) порука бити примљена, с одобравањем или не, ми у Босни и Херцеговини знамо што нам је чинити, а у Загребу, како им је воља. Никад неће бити остварено оно што су Милошевић и Туђман у Карађорђеву замислили“, изјавио је Комшић, алудирајући на састанак двојице тадашњих званичника посвећен ситуацији на простору бивше Југославије.

„Опасност за БиХ“

Странка демократске акције поручила је да Додикова посета Загребу носи опасност за додатну дестабилизацију прилика у Босни и Херцеговини.

Наглашено је и да је потпуно заобилажење институција Босне и Херцеговине и председавајућег Председништва БиХ јако лоша порука званичног Загреба.

СДА је позвала председника и премијера Хрватске да имају у виду изузетну важност односа између БиХ и Хрватске, као и Бошњака и Хрвата, те да не шаљу поруке којима се уноси додатно неповерење и нарушавају односи између две државе и два народа.

Да ли је ово потврда прича о некој новој сарадњи Хрвата и Срба

Председник СДА Бакир Изетбеговић је званичницима Хрватске поручио да је политика коју Милорад Додик оличава заправо политика дестабилизације, подела, кочења БиХ, сецесионизма, гушења рада Већа министара и Парламента БиХ, вређања Хрвата и Бошњака, игнорисање права на легитимне представнике у структури власти РС.

„Позвати Додика заобилазећи Џаферовића је лоша порука. То је потврда прича о некој новој сарадњи Хрвата и Срба, заобилазећи Бошњаке, не поштујући БиХ и хијерархију. Видећемо закључке и да ли ће они демантовати нешто од овога што сам рекао", додао је.

Изетбеговић је додао и да га је председник Хрватске позвао у посету, али је нагласио да ће о томе одлучити након исхода данашњег сусрета Додика и хрватског политичког врха.

Пленковић: Без велике драме

Хрватски премијер кратко је прокоментарисао долазак Додика у Загреб.

„Додик је дуго изражавао жељу да дође и да се састанемо. Радни сусрет, без некакве велике драме. Можемо разговарати о чему год хоћемо”, рекао је Пленковић и додао да ће разговарати о траси аутопута и другим важним питањима. 

Милорад Додик долази у Загреб као представник српског народа, а не као члан колективног Председништва БиХ, саопштено је из кабинета хрватског председника Зорана Милановића.

Из Милановићевог кабинета истичу да је реч о широј иницијативи за обнову дијалога о будућности БиХ, пренела је Хина.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала