Циљ Јапана у погледу Русије ─ решавање питања Курила и закључивање мировног споразума

© Sputnik / Aleksander Polyakov / Уђи у базу фотографијаКурилска острва - острво Итуруп
Курилска острва - острво Итуруп - Sputnik Србија
Пратите нас
Јапанска влада ће наставити да се придржава свог основног става - тежње да са Русијом закључи мировни споразум након решавања територијалног питања, изјавио је на конференцији за штампу јапански министрар иностраних послова Тошимицу Мотеги, који је задржао свој положај у влади новог премијера земље Јошихидеа Суге.
„Договорили смо се да активирамо преговоре на основу Заједничке декларације из 1956. године. Неколико пута сам се сретао са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровом, и могу да кажем да се разумевање међусобних ставова  продубило“, рекао је он.

Мотеги је нагласио да при новој влади Јапан намерава такође да се придржава основног курса потписивања мировног споразума након решавања територијалног питања.

Шинзо Абе - Sputnik Србија
Абе: Боли ме што одлазим, а нисам решио питање мировног споразума са Русијом

Шеф јапанске дипломатије је додао и чињеницу да је вирус корона негативно утицао на преговоре Токија и Москве, јер се консултације обављају у онлајн режиму уместо уживо.

Иначе, раније данас Јапан је добио новог премијера Јошихидеа Сугу, којег је подржала већина у Доњем дому јапанског парламента. С тим у вези, јапанско Министарство спољних послова саопштило је да нова влада намерава да развија односе са Русијом у разним областима, између осталог и када се ради о закључивању мировног споразума.

Спор око Курилских острва

Русија и Јапан воде преговоре о закључивању мировног споразума, а Токио се нада да ће тај циљ бити постигнут решавањем територијалних питања, односно статуса Јужних Курила.

Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомаи, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Москва инсистира на томе да су острва ушла у састав Совјетског Савеза на основу исхода Другог светског рата и да руски суверенитет над њима не подлеже преиспитивању.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала