Чижов: Стижу нам сигнали да ће случај Наваљни негативно утицати на односе Москве и Брисела

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаВладимир Чижов
Владимир Чижов - Sputnik Србија
Пратите нас
Из Брисела добијам о сигнале да ће се инцидент с Наваљним негативно одразити на међусобне односе, изјавио је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов.
„Добијамо прилично јаке сигнале да ће инцидент с Наваљним овако или онако на негативан начин утицати на читав комплекс односа између Русије и ЕУ. Тј. од почетка постоји претпоставка кривице Русије, а једини начин да Русија избегне негативне последице је да све унапред призна, поспе се пепелом и предочи списак конкретних лица одговорних за оно што се десило. Прилично примитивн алогика“, рекао је руски дипломата за Први канал руске телевизије.

Он је навео да Русија не одбија истрагу инцидента и да је много пре својих партнера предложила сарадњу званичним и експертским каналима, као и  да је постојао и званичан захтев (руског Тужилаштва) али да је он одбијен.

Он је додао и да Мисија Русије при ЕУ није још добила одговоре на питања која је поставила ЕУ у вези с Наваљним, скрећући пажњу на бројне недоследности.

Неки од оних  којима су питања упућена реаговали су љутито, рекао је Чижов,

„Да будем искрен, када сам предложио колегама да саставимо питања, није нам требало ни 20 минута за то јер су се питања сама низала. За сада, изузев љутите реакције неких, суштински одговор на питања нисмо добили“, навео је амбасадор.

Исход ситуације с Наваљним је био унапред одређен а отворен и транспарентан разговор европских чиновника и Москве није био у складу са раније припремљеним сценаријем, уверен је Чижов.

Он је додао и да се нада да све ово неће утицати на шефа европске спољне политике Жозепа Бореља да одустане од планова да посети Москву.

У међувремену, сајт РБК, је јавио да је Брисел одбио да одговори на писмо руске Мисије.

Позивајући се на Европску службу за спољне послове, РБК наводи да у Бриселу очекују да руска влада сарађује са Агенцијом за забарану хемијског оружја у вези са овим питањем.

„Сва питања треба да буду размотрена и одговори дати у оквиру процедуралних норми и рокова, не кроз јавну размену упитника“, наводе у ЕЕАС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала