Европски парламент: Наставити изолацију Русије због Наваљног

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЗграда Европског парламента у Бриселу
Зграда Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланици Европског парламента позвали су на ревидирање односа с Русијом и „наставак њене изолације“ у светлу догађаја са руским блогером и опозиционаром Алексејем Наваљним, наведено је у тексту резолуције, објављене на сајту ЕП. Гласање о резолуцији предвиђено је за четвртак.

Парламентарци су предложили да се одржи стратешка поновна процена односа Европе и Русије, настави бојкот Москве на међународним форумима, међу којима су Г7 и други, да се преиспита сарадња на различитим платформама, као и да се започне међународна истрага инцидента с Наваљним уз учешће Европске уније, Уједињених нација, Савета Европе и Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО).

Поред тога, још једном је упућен позив да се прекине сарадња када је реч о „Северном току – 2“, а такође и позив за придржавање такозваних пет принципа.

Руски опозиционар Алексеј Наваљни - Sputnik Србија
Стална мисија Русије при ЕУ: Недоследности у случају Наваљног, девет питања за Унију

Дискусија о документу одвијаће се у среду и четвртак. Гласање о резултатима рада пленарне седнице такође је заказано за четвртак.

Подсетимо, Европска унија је 2016. године усвојила пет принципа којима би требало да се руководе све државе-чланице у дијалогу са Москвом. Они подразумевају потпуну примену минских споразума о Украјини, јачање сарадње са источним партнерима ЕУ, осигуравање енергетске безбедности ЕУ, развој европско-руске сарадње у међународним питањима од интереса за ЕУ ​, као и подршку цивилном друштву у Русији и везе између народа Русије и ЕУ.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала