Хоти: Нема ни економске нормализације без узајамног признања

© AP Photo / Evan VucciПредседник привремених косовских институција Авдулах Хоти у Белој кући
Председник привремених косовских институција Авдулах Хоти у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски премијер Авдулах Хоти изјавио је да без узајамног признања са Београдом нема потпуне ни економске нормализације, најављујући следећих месеци нова признања једнострано проглашене независности Косова.

На трибини у Приштини посвећеној процесу дијалога Хоти је рекао да без узајамног признавања са Србијом нема потпуне економске нормализације. Резултат би требало да буде решење питања непризнавања независности Косова од стране пет држава ЕУ.

"Став је постао јасан на почетку париског самита када је дијалог започео. Споразум мора да буде свеобухватан и легалан. Морамо да имамо споразум који ће једном заувек да буде затворен, тако да се проблеми не филтрирају будућим генерацијама", казао је Хоти.

Додао је да на Косову "никада неће да буде Заједнице (српских општина) са извршним овлашћењима".

Поновио је да су САД и ЕУ у пуној координацији у вези са дијалогом.

"Вашингтонски споразум од 4. септембра има два главна елемента. Трампов интерес је да иде брзо напред. Важан део споразума је споразум о узајамном признавању између Косова и Израела", рекао је Хоти.

Према његовим речима, мораторијум се односи само на поступак пријављивања за чланство у међународним организацијама, али не и на процес припреме.

"Признање Израела није у супротности са споразумом који смо потписали и дошло је 20 минута након потписивања споразума", казао је Хоти.

Очекује да питања између Београда и Приштине буду затворена за неколико месеци.

"У наредним месецима имаћемо и друга признавања. Спремамо се да брзо кренемо како би овај споразум успео. Последње недеље септембра у Приштини ће боравити делегација САД која ће да спроводи споразум", пренео је Хоти.

Навео је да се око језера Газиводе диже непотребна бука.

"Амерички Стејт департмент спровешће студију изводљивости. Косово је независна држава коју су признале Сједињене Државе и које углавном раде на јачању и консолидацији државе Косово. Међународни стручњаци ће да израде студију изводљивости", казао је Хоти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала