Кина извојевала велику победу у економском сукобу против Америке

© REUTERS / Dado RuvicАмерички долар и кинески јуан
Амерички долар и кинески јуан - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је извојевала велику победу у економском сукобу против Америке. Одбор за решавање спорова при Светској трговинској организацији пресудио је против већине царина које су САД увеле на робу из Кине.

Одбор је саопштио да мере САД крше кључне принципе међународне трговине и услове под којима Вашингтон приступа Светској трговинској организацији, објавила је јапанска агенција Кјодо, преноси Танјуг.

Заставе Сједињених Америчких Држава и Кине - Sputnik Србија
Отворен нови фронт у економском рату Америке и Кине

Портпарол кинеског министарства трговине је поздравио пресуду, коју је оценио као „објективну и фер“. Он је рекао да се Кина нада да ће САД у потпуности уважити одлуку Светске трговинске организације.

Представник америчког министарства трговине Роберт Лајтхајзер критиковао је одлуку одбора и рекао да је Светска трговинска организација „потпуно неадекватна да заустави кинеске штетне технолошке праксе“.

Он је рекао да САД мора да буде дозвољено да се бране против непоштених трговинских пракси и да администрација председника Трампа неће дозволити да Кина користи Светску трговинску организацију како би искористила америчке раднике и компаније.

Одбор је одлуку донео након што је Кина поднела жалбу због рестрикција на увоз уведених од стране САД.

САД имају право да уложе жалбу на одлуку у року од 60 дана.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала