Лукашенко: Запад десет година спремао актуелна дешавања у Белорусији

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Запад, на челу са САД, десет година је припремао данашње протесте у Белорусији, изјавио је председник републике Александар Лукашенко.
„Хајде да одмах скинемо све маске и именујемо те играче. На нивоу глобалних центара, то су, пре свега, САД, конкретно, њихова мрежа фондова за подршку демократије“, рекао је Лукашенко, преноси агенција БелТа.

Он је нагласио да су у Европи на томе радили њихови сателити: Пољска, Чешка, Литванија, Чешка и Украјина.

По његовим речима, Чешка је постала ресурсна база, Пољска инкубатор медијских канала и платформи за алтернативна тела у егзилу, Литванија - рушилац белоруско-европских односа, а Украјина – испостава за политичке провокације.

„Јасно видимо субјекте овог процеса, њихове водиче и помагаче. Тактика организатора је прављена по класичном америчком уџбенику обојених револуција“, изјавио је Лукашенко.

„Сувише ревносне периферије“

Председник Белорусије се узда у „разборитост старе Европе“ и претпоставља да ће Европска унија „обуздати своје превише ревносне периферије“.

„Последњих година смо се одвикли од непријатељске политике наших суседа. Али њихова антибелоруска суштина није нигде нестала и манифестовала се у потпуности. И више од тога – дошло је до напада на наш суверенитет па чак и територијални интегритет“, рекао је белоруски лидер.

Реформисање изборног законодавства

Лукашенко је додао да је неопходно реформисати изборно законодавство у Белорусији.

„Неопходно је унапредити наше бирачко право. На председничким изборима, на парламентарним изборима откривене су бројне рупе које користе несавесни кандидати и њихови помоћници“, истакао је белоруски лидер.

Он је додао да су пола године пре председничких избора у Белорусији „на парламентарним изборима тестиране технологије дестабилизације“. Председник је предложио нови ниво интеракције са друштвом – локалне платформе за дијалог.

Такође је оптужио независне медије и налоге на Телеграму, „јер су чинили све да униште поверење народа у државу“.

Шеф државе је данас имао састанак са најзначајнијим политичким чиниоцима у земљи, где је говорио о ерама одређених држава да дестабилизују ситуацију у републици.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала