Повратак Срба из мисија? Влада би ускоро могла да размотри учешће у мировним операцијама УН и ЕУ

© Фото : Министарство одбране / Српска војска
Српска војска - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Одлука о обустављању међународних војних активности са партнерима и са Истока и са Запада у наредних шест месеци, отворила је питање да ли треба ставити „мораторијум“ и на наше учешће у мировним мисијама широм света.

Како Новости сазнају, та тема се још није нашла на дневном реду Владе Србије, али није искључено да ће се о томе ускоро расправљати.

Министар одбране Александар Вулин отворено је поручио да сматра да би након обустављања рада на око 200 различитих војних активности, исто требало урадити и када је реч о мировним мисијама, без обзира на то да ли су под командом Европске уније или Уједињених нација. По његовом мишљењу, ово би био још један потез који би ишао у правцу чувања наше војне неутралности, наглашавајући да ће Министарство одбране спровести сваку одлуку Владе Србије.

У пет мултинационалних операција под покровитељством УН и три под капом ЕУ, тренутно је ангажовано укупно 276 припадника Војске Србије.

Највише их је у Либану, на граници са Израелом, њих 177. Ова територија је под контролом припадника либанске шиитске паравојне организације Хезболах, коју подржава Иран. Београд се споразумом о нормализацији економских односа са Приштином, потписаним у Вашингтону, обавезао да ову организацију означи као терористичку. То је отворило питање да ли ће овим безбедност наших војника у Либану бити угрожена и да ли треба размотрити њихово повлачење.

Зоран Драгишић, посланик и професор Факултет за безбедност, сматра да нема рационалног разлога због којег би Србија требало да се повуче из мировних мисија у којима учествује:

„Тиме доприносимо миру и подижемо углед наше земље у свету, а наша војска и други сектори одбране се кроз те мисије додатно обучавају. Евентуално би требало урадити добру безбедносну процену о мисији у којој учествујемо у Либану, а за коју смо се споразумом из Вашингтона обавезали да ћемо их означити као терористичку организацију. Треба видети да ли тим документом на било који начин угрожавамо безбедност наших војника. Повлачење из свих осталих мисија, по мом мишљењу, било би контрапродуктивно“, каже он.

Драгишић сматра да није требало ни обуставити активности које имамо у оквиру Партнерства за мир, јер је то, објашњава, механизам кроз који Србија знатно унапређује своју безбедност.

Бивши начелник Генералштаба ВС генерал Бранко Крга такође сматра да би требало наставити учешће у већини мисија:

„Можда би требало редуцирати број мисија, односно, с обзиром на нове околности, тамо где евентуално прети опасност по безбедност наших војника окончати наше учешће“, наводи он.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала