Руски научник о обустави тестирања оксфордске вакцине: Исправно, компликације су веома озбиљне

© Sputnik / Владимир Песня / Уђи у базу фотографијаВакцина против ковида 19
Вакцина против ковида 19 - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски центар „Гамалеј“ сматра исправном одлуку о обустављању тестирања оксфордске вакцине против вируса корона компаније „Астра Зенека“, јер су компликације код добровољца биле веома озбиљне, рекао је водећи стручњак института Фјодор Лисицин.
„Иако је са становишта науке перспективно користити аденовирусни вектор и шимпанзе и других на дугорочном плану, у овом моменту све је недовољно проучено. Стога је исправно што су обуставили тестирања, компликација је озбиљна“, рекао је Лисицин у интервјуу за „Русија 24“.

Он је нагласио да је код једног добровољца на коме је тестирана вакцина дошло до веома озбиљних компликација – проблем са атрофијом мишића, миопатија која се јавила на месту примања инјекције.

„То је веома узнемирило све истраживаче који су радили на вакцини“, нагласио је руски стручњак.

Вакцина британско-шведске компаније „Астра зенека“ коју развијају заједно са научницима са Оксфорда, у августу је прешла на трећу фазу тестирања. Компанија развија вакцину на бази аденовирусних вектора мајмуна. Раније су медији пренели да су клиничка испитивања вакцине компаније „Астра зенека“ обустављена због могуће нежељене реакције која се јавила код једног од учесника тестирања у Великој Британији.

Прочитајте још:

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала