Балетски суперстар Сергеј Полуњин на сцени у Београду

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаБалетски играч Сергеј Полуњин са тетоважом Путина
Балетски играч Сергеј Полуњин са тетоважом Путина - Sputnik Србија
Пратите нас
Фондација Сергеј Полуњин и агенција Фабрика организују 25. септембра на Великој сцени Народног позоришта хуманитарно вече са циљем прикупљања средстава за наставак школовања талентованих младих балетских уметника из Србије, стипендиста Фондације Сергеј Полуњин.

Украјински балетски суперстар Сергеј Полуњин наступиће у програму у националном театру. Предвиђено је да је изведе плесну нумеру на музику Хозјиера.

Фондација Сергеј Полуњин бави се продукцијом спектакуларних балетских представа чије се премијере одржавају на најпрестижнијим балетским сценама широм света, али и побољшањем креативног окружења играча и свих других извођачких уметника.

Њихов циљ није само улагање у продукцију балетских представа, већ пре свега у талентовану децу која захваљујући подршци Фондације у школовању постају звезде у успону.

Фондација Сергеј Полуњин не омогућава само школовање младих балетских уметника на чувеним светским балетским академијама, већ их и ангажује у балетским представама у њиховој продукцији и омогућава њихову светску промоцију, играјући уз највећег балетана данашњице.

Полуњин је рођен у Украјини 1989. године.

Освојио је планету својим наступима са готово свим највећим светским балетским ансамблима.

Каријеру је почео 2006. године, а са 19 година је постао најмлађи првак Лондонског краљевског балета у историји ове уметничке куће, а потом и директор.

Наступао је и у Миланској скали, лондонском Ројал Алберт холу, Бољшом театру, Позоришту Станиславски у Москви и бројним другим најпрестижнијим балетским сценама широм планете.

Познат је и по свом бунтовништву против естаблишмента и позивима да се класичан балет извуче из елитистичких кругова и приближи правим љубитељима уметности.

За Полуњина кажу да је идеалан спој три највећа уметника у историји балета, Михаила Баришњикова, Вацлава Нижинског и Рудолфа Нурејева.

Годину дана након што је 2017. Полуњин постао српски држављанин, у Србији је основана „Сергеј Полуњин фондација“.

Мисија Фондације је да приближи балет најширем аудиторијуму поштујући и негујући традиционални класични балет, али и савремени плесни израз.

Један од циљева Фондације је и едукација кореографа кроз радионице и кампове, као и балетских педагога.

Сергеј Полуњин је издвајао део прихода од гостовања широм света у Фондацију да би школовао младе балетане из Србије.

Како су ове године због епидемије све представе Сергеја Полуњина отказане, циљ ове вечери је да се обезбеде средства за наставак њиховог школовања, која морају бити уплаћена до краја године, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала