Белорусија затвара границу са Пољском, Литванијом и Украјином

© Пресс-служба президента Республики Беларусь / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко током интервјуа за руске медије
Председник Белорусије Александар Лукашенко током интервјуа за руске медије - Sputnik Србија
Пратите нас
Белорусија је принуђена да затвори државну границу са Литванијом, Пољском и Украјином, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко.
„Приморани смо да повучемо трупе са улица, како сам говорио, да половину војске мобилишемо и затворимо државну границу са запада, пре свега са Литванијом и Пољском. Принуђени смо да ојачамо државну границу са нашом братском Украјином“, рекао је Лукашенко говорећи на женском форуму „За Белорусију“.

„Последњих дана био сам принуђен да заједно са руским председником и министром одбране изградим заједничку заштиту савезне државе и појачали смо давно заборављене војне вежбе које се данас одржавају на западу наше земље. Одлучили смо да ове вежбе спроведемо, у вези са акутном ситуацијом, у две фазе, а друга фаза биће посвећена вама, нашим женама“, рекао је Лукашенко.

Он је објаснио да Белорусији није потребно признање резултата протеклих председничких избора од стране других земаља.

Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Европски парламент не признаје Лукашенка за председника Белорусије

„Данас су прикључили још једну, како сматрају, термонуклеарну бомбу. ‘Разнели’. У Бриселу су се томе придружили да ли Европски парламент или Европски савет, који такође нису признали наше изборе“, истакао је Лукашенко.

„С тим у вези желим да кажем следеће... Одржали смо изборе у складу са уставом и законима наше земље. И не треба нам никакво признање: избори су одржани и они су легални“, нагласио је шеф државе.

Лукашенко је позвао народе Литваније, Пољске и Украјине да зауставе своје политичаре и спрече покретање рата.

Не желим да моја земља ратује. Штавише, не желим да се Белорусија и Пољска, Литванија претворе у бојно поље, где се неће решавати наша питања. Стога данас... желим да се обратим народима Литваније, Пољске и Украјине: зауставите своје луде политичаре, не дозволите да избије рат!“, нагласио је Лукашенко.

Белоруски лидер нагласио је да се у земљи у овом тренутку решава судбина читаве Европе.

„Реците људима шта се заправо догађа. Данас се овде решава питање Белорусије, Русије и читаве Европе, можда и целе, а не само источне. Не сме се довести до врелог рата“, изјавио је Лукашенко.

Он је навео да је у арсеналу оних снага које подгревају ситуацију у републици остало врло мало могућности.

„А ми смо на ивици страшне катастрофе. Ако упадну овамо, бићемо принуђени да одговоримо, нећемо клечати, чак и ако останемо сами“, нагласио је председник.

Лукашенко је истакао и да се никада неће догодити блицкриг за преузимање власти у земљи.

„Под тим бело-црвено-белим заставама погледајте какви изрази и речи... То су они смислили: блицкриг није успео. Био је осуђен много година пре овог блицкрига. Није се могао догодити у нашој земљи, никада се неће догодити“, рекао је Лукашенко.

Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Лукашенко: Запад десет година спремао актуелна дешавања у Белорусији

Белоруски лидер упоредио је догађаје у земљи са Венецуелом, а Светлану Тихановску, која се кандидовала за председника републике, са опозиционим венецуеланским политичаром Хуаном Гваидом.

„Ступила је на снагу наредна фаза – снажан спољни политички, финансијски и дипломатски притисак. Суседне земље одбијају да признају резултате избора и, према венецуеланском сценарију, пронашле су ‘гваидицу’ и прогласиле је за председника“, објаснио је Лукашенко.

Протести у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала