Бивши бугарски министар: Много новца се даје пензионерима и државним службеницима

© Depositphotos.com / RuletkkaЕвро у боји бугарске заставе
Евро у боји бугарске заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши министар економије Бугарске Николај Васиљев изјавио је да Бугарској није било неопходно да узима нови кредит у износу од 2,56 милијарди евра, истакавши да се много новца даје људима који уопште нису страдали у кризи изазваној вирусом корона – пензионерима и државним службеницима.

 

Према речима Васиљева, Министарство је успело да узме кредит по повољним условима, истакавши да ипак нови дуг Бугарској није био потребан, јер у буџету постоји суфицит од око 800 милиона евра.

„Владе на крају свог мандата, а посебно када је протести притерају уза зид, склоне бесконачном трошењу. Ако им дате пет, десет, сто милијарди, они ће успети да их потроше. У томе и јесте проблем – зашто је то било потребно и на шта ће новац бити потрошен?“, пита бивши министар за бТВ.

Према његовим речима, Бугарска, за разлику од других земаља, није потрошила толико велику количину средстава од почетка пандемије. Конкретно, реч је о медицинској и пословној сфери, које су директно страдале у кризи. Истовремено, како је рекао, много новца се даје људима који уопште нису страдали у кризи – пензионерима и државним службеницима.

„Нека тај новац остане као велика резерва. Шта ако следеће године буде још већа медицинска и економска криза, ко ће нам помоћи?“, сматра економиста.

У Бугарској је услед ситуације са короном уведен систем 60/40: 60 одсто плате радницима исплаћује држава, а 40 одсто послодавац.

Раније је премијер земље Бојко Борисов изјавио да је влада издвојила 54 милиона евра за повећање пензија. У последња три месеца сваки пензионер добија пензију већу за 25,6 евра.

Министар финансија Кирил Ананијев је саопштио јуче да ће нова средства бити усмерена на социјално-економске мере у условима вируса корона и на оживљавање економије и буџетског дефицита.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала