Има ли Европа најбољe решење?

© AP Photo / Darko VojinovicШкола Душко Радовић
Школа Душко Радовић - Sputnik Србија
Пратите нас
Школска година у доба вируса корона у Србији почела је стандардно 1. септембра, али уз одређена епидемиолошка правила. У појединим европским државама ђаци су „каснили“ на први час нове школске године, док у другим нису ни приметили разлику у односу на претходне године. Решења се разликују од земље до земље, као и раст броја заражених вирусом.

„Нова реалност“, о којој се месецима уназад говорило, коју нам је донео Ковид-19, огледа се и у организацији школских активности широм Европе.

У многим државама настава се одвија у школским просторијама, али постоје и оне које функционишу по моделу пола у школи, пола на даљину или пак у потпуности онлајн.

Ђаци у Србији наставу похађају и из школских клупа и из својих домова, а они који долазе у школу морају да носе заштитне маске и да одржавају физичку дистанцу, док се просторије у којима бораве редовно чисте и дезинфикују.

У прве две недеље наставе у основним и средњим школама вирусом корона у Србији заражено је укупно 52 ђака. Укупан број заражених становника Србије од почетка септембра варира, те је после забележених 29 новооболелих пре неколико дана, јуче тај број поново премашио 100.

Хрватски ђаци већином у учионицама

У Хрватској је уз епидемиолошке мере нова школска година почела 7. септембра, а заштитне маске су обавезне за наставнике и ученике виших разреда ако није могуће обезбедити потребну физичку удаљеност.

Школски час траје 40 минута, а на улазу у школе обавезна је дезинфекција руку и обуће. Епидемиолошким мерама је предвиђено да свако одељење борави у једној просторији, а учионице се не мењају ни у предметној настави. Одмори су у различито време да се не би мешали ученици различитих разреда. 

Министар Младен Шарчевић - Sputnik Србија
Ђаци нису носили маске, смењена три директора школа

Осим одласка у школу, мањи број ученика, због наставника заражених Ковидом-19, прати наставу онлајн.

Медији су јавили да је током прве недеље школе вирусом корона заражено око 200 ученика у Хрватској, а само данас је забележено још 49 случајева Током септембра у тој држави број новооболелих грађана свакодневно је троцифрен.

Грчка: Строге мере и скандал с маскама

Ђаци у Грчкој почели су школску годину са закашњењем, 14. септембра, уз обавезне превентивне мере: Ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, али и на отвореном, мерење температуре при уласку у школу и редовно коришћење средстава за дезинфекцију само су неке од мера.

Наведено је и да ће паузе (одмори) током наставе бити организоване у различито време како би се спречило стварање гужви, током часова физичког препоручени су спортови у којима учествују екипе са малим бројем ученика, а прославе и спортска такмичења неће бити одржавана.

Грчка министарка просвете Ники Керамеос раније је појаснила да ће се у случају појаве инфекције у неком школском одељењу оно затворити, а у случају заразе у неколико разреда биће затворена школа и прећи ће се на онлајн наставу.

Грчка је планирала да ученицима свих школа обезбеди заштитне маске, али су планови делимично пропали пошто су све маске превелике за децу, па чак и одрасле.

Реч је о 500.000 маски, а званичници су признали грешку, након што је прва тура стигла у школе.

​Грчка током септембра бележи нагли пораст броја новозаражених, те је 11. септембра забележен рекордан број новозаражених у дану, чак 372.

Нова рутина и у Француској, скок новооболелих

Неколико милиона француских ученика вратило се у школске клупе на време, 1. септембра, уз придржавање мера за превенцију ширења коронавируса.  Сам француски председник Емануел Макрон обратио се ђацима путем друштвених мрежа наглашавајући значај ношења заштитних маски.

„Вирус је још увек присутан, морате да заштитите себе“, поручио је Макрон на Инстаграму.

Ђаци старијих разреда у Француској морају  да носе маске све време боравка у школи, и на одморима и часовима музичког. Део нове рутине је и чешће прање руку, држање физичке дистанце и различито време одмора и времена за игру.

Упркос мерама предострожности, само три дана након почетка школске године због ширења вируса корона затворене су 22 школе.

Нагли скок броја нових случајева коронавируса забележен је у Француској током септембра и појединих дана достизао је и 10.000.

Отварање и затварање школа у Немачкој

У немачким школама, које су своја врата отвориле још у августу, правила се разликују по савезним државама. Школама је наложено да примењују целодневне хигијенске мере што подразумева набавку дезинфекционих средстава, редовно чишћење санитарија и добру вентилацију у учионицама.

Када је реч о маскама, многе државе захтевају да их ђаци носе у ходницима и просторијама за одмор, али не и за време наставе. Ученици у основним школама углавном су изузети од овог правила јер се сматра да не могу да испоштују ову меру, као и да су изложени мањем ризику од коронавируса.

Правила о ношењу маски мало су строжија у Северној Рајни-Вестфалији где ученици и наставници морају да носе маске и у учионицама ако не могу да поштују прописану дистанцу.

© AP Photo / Cecilia FabianoДезинфекција клупе у школи пред почетак наставе
Има ли Европа најбољe решење? - Sputnik Србија
Дезинфекција клупе у школи пред почетак наставе

Ризик од инфекција у школама у Немачкој покушава да се смањи и држањем наставе у фиксираним групама без међусобног мешања. Међутим, поједине школе биле су затваране због ширења заразе међу ђацима и наставницима.

Подаци показују да драстичних промена у ширењу вируса у Немачкој нема у текућем месецу. Дневни биланс заражених последњих дана креће се између 1.000 и 2.000.

Шведски модел

У Шведској школе нису затваране ни на почетку пандемије, ђаци се у школама понашају као и пре појаве коронавируса, те нису у обавези да носе заштитне маске, али је на нивоу целе земље препоручено физичко дистанцирање и редовно одржавање хигијене руку.

Швеђани у септембру „одолевају“ Ковиду-19, те се на дневном нивоу бележи око 200 новооболелих.

Нови коронавирус више од девет месеци хара светом и досад је од последица заразе умрло скоро 950.000 људи. Више од 30 милиона случајева Ковида-19 је забележено у целом свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала