Кавказ 2020: Осамдесет хиљада војника на највећим војним вежбама у Русији

© Sputnik / Владимир Вјаткин / Уђи у базу фотографијаСпецијалне јединице РФ
Специјалне јединице РФ - Sputnik Србија
Пратите нас
Највеће војне вежбе у овој години у Русији „Кавказ-2020“, на којима ће учествовати 80 хиљада војника, одржаће се идуће недеље на југу земље. Руски експерти истичу да су маневри усмерени искључиво на повећање борбене готовости трупа одговорних за безбедност стратешки важног географског правца.

Упркос томе што се на такве маневре често гледа као на демонстрацију моћи армије и упозорење другима, чињеница је да војна активност Москве не представља никакву претњу другим земљама, укључујући и Украјину, где су ширили гласине о руском нападу на ту земљу.

Штавише, руско Министарство одбране тежи ка деескалацији ситуације у Европи и због тога ове године није организовало вежбе већих размера у близини граница земаља НАТО-а. У складу са том политиком, сва бојева гађања ће на војним вежбама „Кавказ-2020“ бити далеко од руских граница, да се Москва не би оптужила да је агресивна.

Заједничке војне вежбе оружаних снага Грузије и САД  - Sputnik Србија
Војне вежбе са НАТО-ом у Грузији: Гаранција мира или притисак на Русију

„Вежбе овог нивоа су рутинска ствар за Оружане снаге Русије. Одржавају се сваке године, само се географија мења. Чини ми се да је ‘Кавказ’ прошли пут одржан у Централном војном округу. Значај ових вежби лежи у чињеници да се такви маневри одржавају сваке године, што значи да је борбена готовост руске војске на веома високом нивоу, а ове вежбе имају за циљ потврде ту борбену спремност. Међутим, не проверава се само обученост војске, него и функционисање свих карика команде, од моторизованих јединица до Генералштаба“, каже за Спутњик руски војни експерт Иван Коновалов.

Војници под надзором руских лекара

Стратешке командно-штабне вежбе „Кавказ-2020“ одржаће се у периоду од 21. до 26. септембра, у складу са планом обуке Оружаних снага Руске Федерације за 2020. годину.

Коновалов напомиње да ће укупно учестовати 80 хиљада људи, укључујући јединице борбене, логистичке и техничке подршке, као и формације ПВО, морнарице и специјалних снага — „Росгвардија“ и Министарство за ванредне ситуације.

За учешће у војним вежбама „Кавказ 2020“ позване су и војске Кине, Белорусије, Пакистана, Јерменије и Мјанмара. Долазе и посматрачи из Азербејџана, Индонезије, Ирана, Казахстана и Шри-Ланке.

Снајпериста на војним вежбама у Краснодару - Sputnik Србија
Брзина и прецизност: Снимак „рада“ руских снајпериста на Кавказу /видео/

Руско Министарство одбране је известило да се долазак страних војних контингената на места вежби приводи се крају. Кинези и Белоруси су допремили и своју војну технику, укључујући и авионе Y-20 Ратне авијације.

Вежбе ће бити одржане на неколико војних полигона Јужног војног округа, а такође и у акваторији Црног и Каспијског мора.

У практичним вежбама на полигонима ће бити коришћено до 250 тенкова, до 450 борбених возила пешадије и оклопних транспортера, до 200 артиљеријских система и вишецевних ракетних система.

Сви војници страних војски су по доласку на места вежбања тестирани на ковид-19. На полигонима је предвиђено дезинфиковање оружја, обуће и униформи специјалним средствима. Због пандемије вируса корона, руски војни лекари ће надгледати поштовање превентивних мера и ношење личне заштитне опреме, а такође војницима ће се редовно мерити и телесна температура.

Украјински одговор на вежбе „Кавказ-2020“

„Кавказ-2020“ изазвао је велику пажњу, пре свега у суседној Украјини, која је решила да на руске маневре одговори међународним вежбама „Здружени напор“ на којима ће учествовати и земље НАТО-а.

Тактичке војне вежбе Црноморске флоте на Криму - Sputnik Србија
Украјина упутила протестну ноту Русији због вежби на Криму
Вежбе треба да покажу спремност Украјине да одбије оружану агресију самостално и уз међународну подршку, а такође Украјинци желе да провере степен координације и узајамне активности са војском земаља НАТО.

Стратешке командно-штабне вежбе „Здружени напор“ одржаће се од 22. до 25. септембра, а раније су украјински званичници рекли да би ти маневри могли да се одрже на „сасвим неочекиваним местима“.

Још летос су у Кијеву, па и на Западу,  подгреване приче како Русија почетком јесени намерава да нападне Херсонску област у Украјини, али Коновалов каже да је то наставак антируске хистерије и део пропаганде.

„‘Здружени напор’ има апсолутно декларативни, пропагандистички задатак. Не сумњам да ће тако и бити. Биће то мало показивања за јавност и ту ће се све завршити. Дакле, главни задатак је информациони — послати још једну поруку Западу да Кијев блокира ‘руску претњу’ и покаже како штити Европу од митске руске претње. Борбена способност Оружаних снага Украјине после тих вежби неће бити већа, а то неће довести ни до смањења тензија. У сваком случају, те вежбе се организују само за камере. Од таквих украјинских порука је чак и Запад уморан“, сматра Коновалов.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала