Лавров: Велика грешка мислити да ће Русија играти по западним правилима

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Велика је грешка веровати да ће Русија свакако играти по западним правилима, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Лавров је истакао да је „доба сталног притиска на Русију, који је започео када је у периоду након распада Совјетског Савеза када је Запад сматрао да има Русију у џепу, неповратно прошло“.

„Нажалост, Запад не може да у потпуности схвати и прихвати да не постоји алтернатива независним акцијама Русије, како унутар сопствене земље, тако и на међународној сцени. Стога се, нажалост, ова агонија наставља по инерцији“, рекао је Лавров у интервјуу за РТВИ.

„Никада нисмо уживали што имамо лош однос са неким. Не осећамо задовољство у давању изјава у којима оштро процењујемо став Запада. Увек се трудимо да пронађемо компромисе, али постоје ситуације када је веома тешко избећи директан разговор и избећи директне оцене онога чиме се баве наши западни пријатељи“, објаснио је Лавров.

Многи руски политички аналитичари сада говоре да је време да Русија престане да своје поступке мери „аршинима“ које предлаже Запад, да престане да покушава да угоди Западу по сваку цену, рекао је министар.

„Чињеница да нас Запад, вољно или невољно, гура на такву анализу ми је очигледна. Највероватније се то ради невољно. Али веровати да ће Русија у сваком случају играти по западним правилима је велика грешка, баш као и да ће истим ‘аршинима’ приступити Кини“, истакао је дипломата.

О америчким изборима

Демократе у Сједињеним Америчким Државама чине све да докажу да ће Русија спекулисати својим хакерским могућностима и додворавати се Доналду Трампу на председничким изборима, сматра Лавров.

„Ми, као и свака друга нормална земља која брине о својим интересима, о интересима међународне безбедности, помно пратимо ток предизборне кампање у Сједињеним Америчким Државама“, рекао је Лавров.

Према његовим речима, Москва види колико је руска тема важна у овом изборном процесу.

Лавров је додао да ће Русија поштовати сваки резултат америчких председничких избора.

„Нећу коментарисати ситуацију са њиховим изборима. То је њихов закон и изборни систем. Сви моји коментари поново ће се протумачити као покушај мешања у унутрашње ствари. Рећи ћу само једно, што је више пута рекао председник Русије Владимир Путин, поштоваћемо сваки резултат ових избора и израз воље америчког народа“, нагласио је руски министар.  

Председнички избори у САД одржаће се 3. новембра. Актуелни председник Доналд Трамп кандидовао се за други мандат и бориће се против демократе Џоа Бајдена.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала