Ни данас није изгласан закон о ОВК

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници ОВК
Припадници ОВК  - Sputnik Србија
Пратите нас
Посланици косовске скупштине ни данас нису изгласали спорни закон о заштити ратних вредности тзв. Ослободилачке војске Косова због недостатка кворума.

У гласању је учествовало 40 посланика, а како је рекла председница Скупштине Вјоса Османи та тачка биће уврштена у дневни ред наредне седнице, преноси портал „Репортери“.

Спорни закон није изгласан ни на седници одржаној 13. августа, такође због недостатка кворума.

Тај закон предложила је Демократска партија Косова и у њему се, између осталог предвиђа да „у случају хапшења или притвора ветерана ОВК, на основу међународних налога за хапшење које је издала Србија из политичких мотива, Влада Републике Косова предузима потребне мере за заштиту ветерана“.

Законом се одређује и „институционална и грађанска обавеза за заштиту вредности борбе ОВК“, а како се наводи, ко не буде поштовао одредбе, биће кривично гоњен.

Закон је изазвао бројне реакције због сумњи да може да створи могућности застрашивања потенцијалних сведока у суђењима бившим припадницима тзв. ОВК, а страни амбасадори су оценили да би он могао да угрози слободу говора и рад Специјалног суда, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала