Новак: „Северни ток 2“ ће бити реализован

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаАлександар Новак
Александар Новак - Sputnik Србија
Пратите нас
„Северни ток 2“ ће обезбедити конкурентне услове за испоруку енергената Европи, због тога је пројекат потребан и биће реализован, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак.
„Пројекат је у високом степену приправности и, наравно, то је тај пројекат који ће дозволити да стварање инфраструктуре за многе деценије које долазе и моћи ће оперативно да се осигурају конкурентни услови за испоруку енергетских ресурса у Европу. Уверен сам да је тај пројекат потребан и да ће бити до краја реализован“, рекао је министар у интервјуу за телевизијски канал „Русија 1“.

Новак је истакао да ће у будућности гас бити главни извор баланса енергетске потрошње и да је он веома важан за Европу.

Брод који је требало да помогне у завршетку гасовода - напустио логистичку базу

Истовремено, портал за праћење бродова „Марин Трефик“ саопштио је да је брод за снабдевање „Игор Сидоренко“, за који је планирано да помогне у завршетку гасовода „Северни ток 2“,  кренуо ка Калињинграду а да ни дан није провео у логистичкој бази пројекта.

Иначе, брод се од јула налазио у Калињинграду, заједно са још једним бродом за снабдевање, „Остапом Шереметом“, који се и даље тамо налази. Почетком септембра, „Иван Сидоренко“ је стигао у Санкт Петербург, одатле се упутио у немачку луку Мукран - логистичку базу „Северног тока 2“. Брод је у четвртак ујутро стигао до Мукрана, али је увече поново кренуо према Калињинграду, а очекује се да ће тамо стићи у петак увече.

Подсетимо у луци „Мукран“ тренутно се налази и брод „Академик Черски“, док је баржа „Фортуна“ у луци у немачком Ростоку.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала