Објављено упутство: Шта да радите ако сутра после 18 часове стижете у Србију

© Sputnik / Александар Джорович / Уђи у базу фотографијаПрви лет Ер Србије после укидања ванредног стања
Први лет Ер Србије после укидања ванредног стања - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Србије објавила је детаљно упутство о томе шта треба да раде путници који у Србију уђу након 18 часова у петак, 18. септембра.

У упутству који је потписао министар здравља Златибор Лончар, наводи се да држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Републици Србији, а који долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом (Хрватска, Црна Гора, Босна и Херцеговина), приликом пасошке контроле уручиваће се писано обавештење којим се упозоравају на обавезу јављања надлежној ковид амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе.

Самопроцена симптома

Грађани и страни држављани треба да поднесу електронску пријаву на адреси www.e-zdravlje.gov.rs.

Када попуните упитник самопроцене симптома, на основу одговора ћете добити смернице о даљем поступању. Ако оставите број телефона и Ваши одговори укажу на сумњу на ковид 19, позваће Вас лекар на преглед у Дому здравља.

Додатно, омогућено је преузимање резултата тестирања на ковид 19 (ПЦР тест).

Најједноставнији начин приступа упитнику је путем података са картице здравственог осигурања. Пријавом на овај начин добићете приступ ограниченим функцијама портала „е Здравље“, које се тичу само ковид 19 самопроцене и комуникације са Респираторним амбулантама из система надзора, где ћете моћи постављати питања која Вас интересују у вези са овим вирусом.

Регистрација налога и пријава преко портала „е Здравље“, као и пријава преко еИД.гов.рс (јединственог државног система за аутентикацију грађана у свим системима е Управе) омогућавају Вам приступ свим функцијама портала.

Уколико корисник није осигураник РФЗО-а, регистрација налога и пријава на систем је омогућена једино преко еИД.гов.рс (могу се регистровати све особе које имају ЈМБГ и адресу електронске поште).

Попуњавање овог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у ковид амбуланту.

Ко треба да се јави у ковид амбуланту

Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту.

Ово значи да грађани не треба по аутоматизму да посећују ковид амбуланте при повратку из иностранства, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства.

© Sputnik / СпутњикГрађани не треба по аутоматизму да посећују ковид амбуланте при повратку из иностранства.
Објављено упутство: Шта да радите ако сутра после 18 часове стижете у Србију - Sputnik Србија
Грађани не треба по аутоматизму да посећују ковид амбуланте при повратку из иностранства.

Овим се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани евентуално инфицирају вирусом при редовима за преглед.

Период посебном здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у ковид амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на ковид 19. Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

Грађани који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да телефоном позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Ко нема обавезу да се јави

Обавеза јављања амбуланти или заводу за јавно здравље не односи се на:

  • – акредитоване чланове особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација, као и чланове њихових породица
  • на лица из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Републике Србије,
  • на лица који су становници пограничног подручја и који су запослени на територији Републике Србије, којима је послодавац из Републике Србије издао документ о радном ангажовању,
  • на посаду и кабинско особље ваздухоплова чије је крајње одредиште Република Србија,
  • на чланове посаде приликом обављања међународног превоза, ради преузимања или истовара робе или ради превоза лица у или кроз Републику Србију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала