Војска Венецуеле оборила амерички авион пун дроге /фото/

© Фото : Néstor Reverol/twitterВенецуелански војник прегледава срушени авион са ознакама САД који је превозио кокаин.
Венецуелански војник прегледава срушени авион са ознакама САД који је превозио кокаин. - Sputnik Србија
Пратите нас
Војска Венецуеле оборила је авион регистрован у Сједињеним Америчким Државама који је превозио дрогу, објавио је министар унутрашњих послова Нестор Реверол.

Према његовим речима, инцидент се догодио у уторак, а авион је оборен након илегалног уласка у венецуелански ваздушни простор у провинцији Зулиа, у близини границе са Колумбијом.

„Након што су илегалну летелицу открили радари Свеобухватне ваздушно-космичке одбране, Националне боливарске оружане снаге активирале су све протоколе утврђене Законом о контроли свеобухватне одбране ваздушног простора“, твитовао је Реверол позивајући се на закон из 2013. којим се одобрава уништавање било ког сумњивог авиона нарко-картела који делује у ваздушном простору Венецуеле.
​„И даље смо у сталној приправности, надгледамо наш ваздушни простор како бисмо спречили да се користи за незакониту трговину дрогом из Колумбије, која је највећи произвођач кокаина на свету“, додао је Реверол.

Инцидент од уторка други је од 8. јула, када су борбени авиони уништили још један авион са америчким регистрацијским бројем док је улазио у ваздушни простор Венецуеле. Месец дана пре тога, војска је уништила још један приватни авион крцат дрогом.

​Венецуеланска војска је опремљена најновијом руском војном опремом, укључујући ПВО систем С-300, који има радар великог домета, као и борбени авиони Сухој Су-30, које је та држава купила пре него што је Вашингтон ставио ембарго на продају војне опреме Каракасу двехиљадитих година.

Венецуела је популарна рута за колумбијске трговце кокаином још од седамдесетих. Последњих година, међутим, земља је појачала своје напоре у борби против шверца дроге преко своје територије, истовремено прекидајући односе са америчком Управом за борбу против дрога (ДЕА) због сумњи на шпијунске активности које нису повезане са кријумчарењем дроге.

​Упркос напорима Каракаса у борби против шверца наркотика, Вашингтон је оптужио Венецуелу да није учинила довољно за решавање тог проблема, чак је тврдио да су високи венецуелански званичници и сами укључени у операције „нарко-терористичких картела“.

Венецуелански званичници напали су америчке колеге због тих тврдњи, док је председник Николас Мадуро оптужбе описао као фантазију „расистичког каубоја“ Доналда Трампа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала