Авио-такси све популарнији у Србији: 7 оператера, 26 летелица

Пратите насTelegramOdyssey
У Србији је у последње време веома популаран авио-такси, а према подацима Директората цивилног ваздухопловства, постоји седам оператера са сертификатом да обављају превоз путника уз накнаду, од којих шест користи авионе, а један хеликоптере.

Реч је о оператерима који имају до 10 путничких седишта.

Компаније које се баве јавним авио-превозом су Air Pink, Air Serbia, Balkan Helikopters, Еагле Expres, MCP Air, Prince Aviationи Sky Bridge.

Како наводе у Директорату, укупан број ваздухоплова који имају до 10 путничких седишта, а које користе тих седам оператера је 26 (23 авиона и 3 хеликоптера).

Главни уредник ваздухопловног портала Тангосикс Петар Војиновић каже за Б92 и да једна особа може да поседује авион, али очењује да је непрактично да га лично користи због свих безбедносних захтева које прописују регулаторни органи државе, , преноси Б92.

Он, ипак, напомиње да је то невероватно добра инвестиција, ако неко поседује пет милиона евра.

"Купи се авион и онда се издаје, па га тек оператери стављају на тржиште и сносе трошкове плата пилота, одржавања, обуке, горива и администрације", наводи Војиновић и истиче да су Prince Aviation и Air Pink две највеће авио-такси компаније у региону и шире.

Војиновић сматра да је наше тржиште премало за овај посао, па је већина тих летова са трећих тржишта.

Како наводи, већином се авиони изнајмљују у виду лизинга, често од компанија које су их купиле, али им је прескупо и непрактично да их користе само за своје потребе.

Војиновић истиче и да пословним људима превоз авио-таксијем уштеди много времена јер је ред летења небитан, као и да се заказују пословни летови млазњацима.

Како наводи, на већим аеродромима, па и на Аеродрому "Никола Тесла", постоје посебни ВИП терминали који елиминишу гужву и чекање.

Извршни директор "Prince Aviation" Владимир Јовановић наводи да та компанија у својој флоти има четири авиона из породице цесна, и са њима лети у евро-медитеранском подручју, и ка дестинацијама у Русији и бившем Совјетском савезу.

Он је истакао да је пандемија коронавируса средином марта готово у потпуности паралисала превоз путника у ваздушном саобраћају, па су Prince Aviation и друге авио-компаније у свету спровели низ мера како би обезбедили сигурно летење.

"Пословна авијација се због природе свога посла (директни летови, мањи број путника и коришћење посебних терминала) нешто брже опоравља од редовног ваздушног саобраћаја", оценио је Јовановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала