„Десанка“ Томиславу Маринковићу

© Спутњику уступила Анђела СтевановићТомислав Маринковић
Томислав Маринковић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Жири Задужбине "Десанка Максимовић" за доделу награде са именом велике песникиње једногласно је одлучио да овогодишњу награду додели песнику Томиславу Маринковићу.

У образложењу жирија који је радио у саставу Тања Крагујевић, Владимир Копицл, Слободан Зубановић, Соња Веселиновић и Светлана Шеатовић (председник), каже се да се признање песнику Маринковићу додељује за укупан допринос српској поезији.

„Томислав Маринковић је средином осамдесетих година ушао крупним корацима у српску поезију, а сваком новом књигом је усавршавао поетички исказ доносећи веома деликатну лирску ноту обележену емотивним и мисаоним токовима у развоју српске поезије“, образложио је жири.

Иако је првом збирком „Двојник“ у српску књижевност ушао тек 1983. године, Томислав Маринковић (1949) је већ наредним песничким књигама показао завидну зрелост песничког израза. То потврђују збирке „Извесно време“, „ Стихови“, „Сумња у огледало“,“Школа трајања“, „Свет на кожи“, „Обичан живот“, „Невидљива места“, „Вечито сада“...

У елитном Плавом колу СКЗ прошле године објављене су Изабране песме Томислава Маринковића. Добитник је угледних књижевних признања - „Бранко Миљковић“,„Васко Попа“,„Мирослав Антић“, Дисове награде. Песме су му превођене на енглески, руски, шпански, португалски, јапански, словеначки и македонски језик.

О поезији Томислава Маринковића забележено је да је обележена специфичном поетиком „малих ствари“ и естетиком свакодневице која носи одлике универзалних вредности, те да је реч о поезији  лишеној наметљивости и  сувишних речи.

„Поезија Томислава Маринковића помера границе српске поезије филозофијом малих ствари, носталгијом за светом у коме нисмо остварили снове, али смо открили најдубљи смисао нашег окружења. У том аспекту Маринковић је веома близак песничком делу Десанке Максимовић оствареном управо у влатима траве, цвркуту птица и гласовима сасвим обичних људи њеног ваљевског краја“, констатује жири за доделу награде „Десанка Максимовић“..

Тачан датум и место уручења награде Задужбина "Десанка Максимовић" објавиће накнадно у складу са епидемиолошким препорукама Владе Србије,  највероватније почетком октобра.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала