Додик: Агресију договорили Изетбеговић и Туђман

© AP Photo / Darko VojinovicМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
У Босанској Дубици је данас одржано централно обележавање 25. годишњице одбране западних граница Републике Српске, а српски члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је поруку мира. Истакао је да треба да се обезбеди развој, али и да се сачува сећање на све страдале у хрватској агресији на српске етничке просторе.

„Агресија тадашње хрватске војске извршена је у жељи да се сломи живот и народ на овим просторима. То није био први пут да се баш на овим просторима води најоштрији напад хрватских јединица према српском становништву. То је била сигурно непотребна операција са становишта Хрватске тога времена, али је то био резултат договора којег су имали Алија Изетбеговић и Фрањо Туђман да се сломи Република Српска“, рекао је Додик новинарима након помена.

Агресор, казао је Додик, те 1995. године није успео у својој намери.

„Порука је и да нас нису сломили! Остајемо овде и наш одговор је живот и Република Српска“, поручио је Додик у Козарској Дубици.

Он је рекао да да Република Српка држи корак са другим просторима и да је, без обзира на озбиљну изложеност санкцијама и бомбардовањем НАТО-а, знатно обновила свој социјални, привредни и инфраструктурни живот.

Додао је да је у агресији на три западнокрајишке општине Републике Српске убијено 56 цивила, што је више него војника, којих је погинуо 51.

„То говори да циљеви нису били само војни, већ и цивилни. За те злочине над цивилима нико није одговарао. С друге стране, Срби су сатанизовани, за Србе је увек било предодређено да буду криви, да буду процесуирани, али то је нешто што са чим морамо да живимо. Ми Срби смо овде научили лекције да управо све те неправде које смо доживљавали претворимо у нашу жељу за што бољом и стабилнијом Републиком Српском. И овај дан је управо то“, поручио је Додик, пренели су бањалучки медији.

Скуп у Козарској Дубици је одржан у складу са епидемиолошким мерама.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији убијено је 106 особа, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника, преноси Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала