Кијев најавио нацрт закона о прелазном периоду за Донбас

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПрипадник Народне милиције Луганске народне републике на контакт линији у Донбасу
Припадник Народне милиције Луганске народне републике на контакт линији у Донбасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Потпредседник украјинске владе и заменик шефа кијевске делегације у Минску Алексеј Резњиков најавио је израду пакета нацрта закона о прелазном периоду за Донбас.

 

„Након оштре фазе било ког сукоба обавезно наступа прелазни период. Важан део тога је формирање механизама прелазног правосуђа. О чему се ради? Према принципима УН-а то је право на истину и право на правду. То је накнада жртвама агресије, то је одговорност. Потребан нам је закон о одговорности, мораћемо да утврдимо ко су сарадници, ко су преступници, ко таоци, ко потпада под амнестију, а ко ни у ком случају не потпада и мора у потпуности да сноси одговорност“, рекао је он током говора у украјинској Ради.

Притом, Резњиков сматра да ће реинтеграција региона трајати бар једну генерацију, то јест око 25 година.

„Крај рата и реинтеграција се неће временски подударати, јер говоримо о безбедној реинтеграцији, оној која неће растурити земљу и створити нове ризике“, појаснио је он.

Вицепремијер је такође истакао да Украјина неће доделити Донбасу посебан статус у Уставу.

„То је искључено. Председник је више пута говорио да Мински споразуми захтевају измене. То је став за који се залажемо у трилатералној Контакт групи“, рекао је Резњиков.

У Донбасу су 27. јула ступиле на снагу додатне мере за обезбеђивање примирја. Договор укључује забрану било које врсте ватре, распоређивање тешког наоружања, офанзивне и диверзионе акције, а предвиђа и дисциплинску одговорност за нарушавање споразума. Очекује се да ће примена мера обезбедити потпуни прекид ватре у Донбасу. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала