Низак државни дуг Русије - предмет зависти других земаља

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Централне банке Русије
Зграда Централне банке Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Ниво руског државног дуга је дуги низ година предмет зависти других земаља, рекао је председник руске Рачуноводствене коморе Алексеј Кудрин.
У свом чланку за РБК Кудрин пише да „раст државног дуга у наредне три године до 21 одсто БДП-а није критичан за руску економију“ и „након отплате дугова 2000-их тај показатељ је дуго година био на историјски ниском нивоу и био је предмет зависти влада других земаља“.

„Због тога смо у плодним годинама смањивали државни дуг, како би у кризном моменту његов низак ниво био још једна резерва владе“, рекао је он.

Шеф Рачуноводствене коморе такође је рекао да количина акумулираних резерви омогућава да се повећају средства усмерена на помоћ грађанима и пословним круговима.

„У августу 2020. године из Фонда за национално благостање је издвојено само 3,6 милијарди рубаља за финансирање буџетског дефицита, а до краја године очекује се да ће из ове резерве бити потрошено око 350 милијарди рубаља. Како је познато, током кризе 2008-2009. године потрошено је више од половине резервног фонда“, указао је он.

С тим у вези, Кудрин сматра да је било могуће више потрошити на подршку грађана и пословних кругова“, проширити програм „подршке сиромашном становништву, како се његов део не би повећавао“.

Почетком 2020. године државни дуг Русије износио је 12,3 одсто БДП-а. Према објашњењу уз нацрт буџета 2021. године он ће порасти до 20,3 одсто БДП-а, а 2023. до 21,3 одсто БДП-а.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала