Министарка енергетике Бугарске: Строго поштујемо процес реализације нуклеарке „Белене“

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска нуклеарна електрана "Белене"
Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарска се стриктно придржава одлуке парламента у вези са реализацијом нуклеарне електране „Белене“, изјавила је министарка енергетике Теменужка Петкова, преноси Бугарски национални радио.
„Што се тиче нуклеарне електране 'Белене', строго поштујемо одлуку бугарског парламента, а то је тражење могућности за реализацију пројекта по тржишном принципу. Наша влада тражи такву могућност и мислим да нам иде добро“, изјавила је министарка током парламентарне контроле.

Према речима Петкове, све компаније заинтересоване за изградњу добиле су информативне меморандуме.

Она је истакла да се комплетна документација пројекта налази у згради Националне енергетске компаније, али да због вируса корона експерти из заинтересованих компанија не могу да дођу да се упознају са њом.

Бугарска нуклеарна електрана Белене - Sputnik Србија
Спорови у Бугарској: Да ли је нуклеарка „Белене“ потреба или начин да се угоди Путину?

Истовремено, посланици Бугарске социјалистичке партије оптужили су владу да је намерно одлагала пројекат и подсетили да се пројекат „Белене“ уопште не помиње у националној стратегији у области енергетике. Министарка је реаговала на критику, рекавши да у таквим документима називи ни не треба да се помињу.

„Ви добро знате такав документ не може да садржи појединости“, рекла је министарка.

Подсетимо, у априлу је укупно пет компанија ушло у ужи избор кандидата-стратешких инвеститора: руска компанија „Росатом“, француска компанија „Фраматом САС“, америчка „ГЕ Стим Пауер“, „Кинеска национална нуклеарна корпорација“ и „Корејска корпорација хидро и нуклеарне енергије“. У јуну је саопштено да се „Росатом“, „Фраматом САС“ и „ГЕ Стим Пауер“ спајају у конзорцијум.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала